Bosna Savaşı'nda 1993'te komşusu Glavovic'i Sırp askerlerin elinden kurtardıktan sonra aynı askerler tarafından dövülerek öldürülen Aleksic'in memleketi Trebinje'deki mezarı başında tören düzenlendi.

Aleksic'in babası Rade Aleksic, burada yaptığı konuşmada, oğlunun acısını unutmadığını belirterek, Srdjan gibi kişilerin geride bıraktığı "iyi eylem ve işlerin" asla ölmemesi ve insanlığa rehberlik etmesi gerektiğini söyledi.

Trebinje Şehir Meclisi Başkanı Dragoslav Banjak, "Her 27 Ocak'ta, kendinden zayıf birini korurken hayatını kaybeden gencimiz Srdjan Aleksic'i anıyoruz. Trebinje'de onun adını taşıyan bir spor kompleksi de bulunmaktadır. Bu şekilde onun hatırasını kalıcı bir şekilde saklıyoruz." diye konuştu.

- "Kahraman" Srdjan Aleksic kimdir?

Bosna Hersek'teki savaşta, ülkenin güneyindeki Trebinje şehrinde yaşayan Sırp asıllı Aleksic, 21 Ocak 1993'te, dört Sırp asker tarafından öldüresiye dövülen Boşnak komşusu Glavovic'i kurtarmak için olaya müdahale etmiş ancak bu durum hayatına mal olmuştu.

Glavovic'i Sırp askerlerin elinden kurtaran Aleksic, kendi milletinden askerler tarafından dövülerek hastanelik edilmiş, tüm müdahalelere rağmen 27 Ocak 1993'te yaşamını yitirmişti.

Aleksic'in Sırp askerlerin elinden kurtardığı komşusu Glavovic, halen ailesiyle İsveç'te yaşamını sürdürüyor. Glavovic, her yıl Trebinje'ye gelerek hayatını kurtaran Srdjan'ın mezarını ve babası Rade'yi ziyaret ediyor.