İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yazar Fuat Uğur'un sorularını cevapladı. Uğur'un köşesine taşıdığı Esenyurt ve Bozkurt’taki sel felaketi ile ilgili kısımlar şu şekilde;

-Batı Karadeniz’deki bu yıl yaşanan afetleri yine çok ağır olmasına rağmen atlatabilmenin geçen yılla bağlantısı var mı?

“Tabii var. Geçen yıl Bozkurt’ta çalışmaları başlatmıştık. Bu yıl da 50 makine soktuk. Dere yatağını tamamen boşalttık, İller Bankası yağmur suyu şebekelerini yaptı. Derenin ıslah çalışması çerçevesinde duvarları yapıldı. Keza bunu Rize’de de yaptık AFAD’la birlikte. Demin söylediğim gibi vatandaşı AFAD vasıtasıyla çok daha erken uyarıp tedbir almaları konusunda ikaz ettik. Devletin yaptıklarını da buna eklemek gerekiyor bu arada. Bartın’da yapılan 3 barajın nasıl hayat kurtarıcı olduğunu da bilmek gerek. O üç baraj 100 milyon metreküp su tuttu. Eğer onlar olmasaydı Bartın’da hem çok can kaybı olurdu hem de büyük hasar meydana gelirdi.”

ALMANYA RUHR ÜNİVERSİTESİ: TÜRKİYE’NİN AFET RİSKİ AÇIĞI DÜŞTÜ

- AFAD’dan Esenyurt’taki sel felaketiyle birlikte telefonlarımıza “Dere yataklarına ev yapmayın” mesajı geldi. Bu dere yataklarına yapılan evler büyük problem. Bunların oralardan uzaklaştırılması ve vatandaşla bu konuda bir sözleşme yapılması gerekmez mi?

“Biz yapıyoruz işte bunu. Bu yüzden geçen yıl Bozkurt’ta dere yataklarındaki 90 evin bodrum katlarını satın aldık, oraları yaşam alanı olmaktan çıkarıp doldurduk. Bu çalışmalarımız riski azaltma yolunda atılan adımlardan biri aynı zamanda. Çünkü suyu özgürleştirmek gerek. Dere yataklarına ev yapılmasına belediyeler izin vermemeli. Vatandaşlar da ev yapmamalı. Bu çerçevede Bartın’daki selden sonra altı ilgili bakan bir araya geldik, 7. bakanımız da Özbekistan’dan video konferans sistemiyle katıldı. Hem seli değerlendirdik, hem de sel ve benzeri felaketlerin önlenebilmesi konusunda yapılabilecekleri. Bakın size bir bilgi vereyim.

Almanya’nın 50 bine yakın öğrencisiyle en büyük üniversitelerinden biri olan Bochum Ruhr Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma sonucunda, Türkiye’nin afet açığı yüzdesi yüzde 45’ten yüzde 40’a düştü. Bu oranın düşmesinde ele alınan kriterler afet öncesi, afet esnasında ve afet sonrasında yapılanlar olarak sıralanıyor. Biliyorsunuz Almanya’da bizim geçen yılki Bozkurt felaketiyle paralel bir sel felaketi yaşandı. Almanya vatandaşlarına ‘Gidin sigorta şirketinizle görüşün’ dedi. Biz en son Esenyurt’ta yaptığımız gibi önce vatandaşları sel bölgesinden tahliye ediyoruz, hemen ardından onlara hayatlarını idame ettirmeleri için 5-10 bin lira arasında ödedik. Bu arada Esenyurt’ta hane başına 80 bin liraya kadar da eşya yardımı yapıldı”