Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriyeli yetkililerden, eşleri tutklu olan kadınların gözaltına alınmasını kınayarak, serbest bırakılmalarını istedi.

İnsan Hakları Örgütü, Suriye makamlarının 31 Temmuz'dan bu yana herhangi bir suçlama yahut yargılama olmaksızın üç kadını hapis tuttuğunu belirtti.

Örgüt tarafından Londra'da yapılan açıklamada "Şam'ın 20 kilometre doğusundaki Uteybe köyünde yaşayan 3 kadın, kocaları bir İslami cemaate üye oldukları gerekçesiyle tutuklanmıştır" denildi.

Açıklamanın devamında Suriye makamlarının üç kadının tutuklanma nedeni, mahkûm bulundukları yer ve hakkındaki suçlamalarla ilgili olarak bir açıklamada bulunmadığı vurgulandı.

Devlet Güvenliği birimlerince tutuklandığı belirtilen kadınlardan Yüsra El Hüseyin'in Guantanamo'da tutuklu bulunan Cihad Diyab'ın eşi olduğu belirtiliyor.

Reva El Keylani'nin ise Suriye hava istihbarat güçlerince 2004 yılı nisan ayında tutuklanan ve Saydanaya hapishanesinde tutulan Ziyad El Keylani'nin eşi olduğu bildiriliyor.

Üçüncü tutuklu  Seyyide Beyan da Saydanaya'da tutulan Ahmed Salih'in eşi olduğu bilgiler arasında. Ahmed Salih, devletin ekonomik ve toplumsal yapısını terör eylemleri yoluyla değiştirmeye çalışmakla suçlanıyor.

suriye. son zamanlarda kısmi yumuşama görülse de özellikle islamcı muhalefete karşı uyguladığı baskılarla tanınıyor. Özellik kanlı şekilde bastırılan olaylar toplumda derin yaralar açmıştı.