Günlük hayatın bir parçası olan çatal kaşıklar, mutfakların en çok kullanılan araç gereçleri arasında. 

Uzun süreli kullanımlar sonucu parlaklıklarını kaybederek matlaşan ve bu takımlar için pek çok kişi çeşitli yollara başvuruyor. Bu yollar kimi zaman işe yarasa da kimi zaman hüsranla sonuçlanabiliyor. Peki çatal kaşık nasıl parlatılır? Çatal kaşık parlaklığı nasıl korunur? Birden fazla yöntemin bulunduğu bu konuda ister doğal gıdalar ister temizlik ürünleri kullanılarak parlatma işlemini gerçekleştirebilmek mümkün. Aşağıdaki başlıklarda sunulan bilgileri uygulayarak çatal kaşık bıçak parlatma işlemini kusursuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Doğal Yollarla Çatal Kaşık Nasıl Parlatılır?

Gün içinde sıklıkla kullanılan çatak kaşıklar, yıkanmayla beraber zaman içerisinde parlaklıklarını yitirebiliyor. Bunun için başvurulabilecek birkaç yöntemi deneyerek pratik bir şekilde çatal kaşık ve bıçaklarınızın eski parlaklığına kavuşturabilirsiniz. Çatal kaşık parlatma yöntemleri yöntemleri arasında en çok doğal yollar tercih ediliyor. Doğal bir şekilde parlaklık sağlamanın en kolay yolu ise sirke ve karbonat karışımı. Bu karışım kararmış ve parlaklığını yitirmiş kaşık çatal takımları için ideal pratik bir çözüm sunuyor. Bu yöntemle parlaklık sağlamak için; derin bir kabın içerisine sıcak su ve sirkeyi koyarak karışım hazırlanır. Ardından çatal, kaşık ve bıçaklar bu kabın içerisine konularak ortalama yarım saat kadar beklenir. Yarım saatin sonuna doğru çatal kaşıklar çıkartılara üzerlerine karbonat dökülür. Sünger ve bez yardımıyla kaşık çatallar hafifçe ovulur, ardından bol suyla yıkanıp kurulanarak çatal kaşık parlatma işlemini tamamlayabilirsiniz. Bu yöntem doğal bir temizleme ve parlatma işlemi olduğu için sağlık açısından da tehlike teşkil etmeyen yöntemler arasında.

Temizlik Ürünleri İle Çatal Kaşık Nasıl Parlatılır?

Çatal kaşık parlatma için bir diğer yöntem olan temizlik ürünleri de pratik çözümler sunuyor. Parlatma işlemine yardımcı olan birden fazla ürün ve kullanabileceğiniz birkaç yöntem bulunuyor. Bunlardan en bilineni hazır parlatıcıların kullanılması. Daha çok bulaşık makinelerinde kullanımı tercih edilen parlatıcılar, kaşık çatallarınızın eski görünümüne kavuşmasını sağlarken su lekelerinin de giderilmesini sağlıyor. Bunun yanında bulaşık deterjanı ya da Arap sabunu gibi temizlik ürünleri de parlaklığın geri kazanılmasına yardımcı oluyor. Bunun için; bir tencere içine bulaşık deterjanı ve su ekleyerek çatal ve kaşıklarınızı içine yerleştirilir ve 10 dk kadar kaynatılır. Ardından bol su ile durulanır ve kurulanır. Kuruyan çatal kaşıklarınızın parlaklığı gözle görülür düzeyde arttığını görebilirsiniz. Temizlik malzemeleri ile yapılacak parlatma işlemlerinde kullanılacak olan ürüne dikkat edilmesi gerekiyor. Bazı malzemeler sert içerikli olmasında tüm bunları göz önüne alarak uygun yöntemin tercih edilmesi gerekiyor.

Çatal Kaşık Parlatmanın Püf Noktaları

Sofralarda çatal kaşık ve bıçak takımlarının parlak görünmesi, şık bir masa oluşturulabilmesi için oldukça önemli. Fakat günlük yaşantı içerisinde sık kullanılan çatal kaşıklar, zamanla matlaşabiliyor, ilk günkü görünümlerinden uzaklaşabiliyor. Dolayısıyla bu da akıllara matlaşmış çatal kaşık nasıl parlatılır, gibi soruları getiriyor. Çatal kaşıklarınızın matlaşmasının önüne geçebilmek için birden farklı yöntem bulunuyor. Her biri ihtiyaç duyulduğu zamanlarda yapıldığında olumlu sonuçlar verebiliyor. Tüm bunlara ek olarak parlaklığın daha uzun süre kalabilmesini sağlayan birkaç ufak püf noktası bulunuyor. Bunlardan ilki uygun bir bez ile kurulamak. Çatal ve kaşıklar üzerinde kalan su damlacıkları leke oluşturarak görüntüyü bozabiliyor. Dolayısıyla her yıkamadan sonra pamuklu yumuşak bir bez yardımıyla su lekelerini silebilirsiniz. Limon kabuğu ile kısa süre içerisinde çatal, kaşıklarınızı ovup bekletmeden bol su ile durulayarak da parlatabilmek mümkün. Özellikle o an yapılması gereken servisler için kısa sürede bu yöntem uygulanabilir. Hızlı çözümler alabilmenizi sağlayan bu ipuçları ile kolaylıkla sonuca var