Kanada Salı günü yaptığı açıklamada, herkes tarafından merakla takip edilen yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT'nin üreticisi olan ABD merkezli yazılım firması OpenAI  hakkında soruşturma başlattığını duyurdu.

VERİ İHLALLERİNE ÇARE BULAMIYORLAR

Gizlilik Komiseri Ofisi tarafından OpenAI hakkında açılan soruşturmanın, "kişisel bilgilerin izinsiz olarak toplanması, kullanılması ve ifşa edilmesini iddia eden bir şikayet" üzerine başlatıldığı belirtildi.

Kanada Gizlilik Komiseri Philippe Dufresne, "Hızla ilerleyen teknolojik gelişmelere ayak uydurmamız ve bir adım önünde olmamız gerekiyor ve bu benim temel odak alanlarımdan biri" dedi.

Soruşturmanın detaylarına ilişkin şu aşamada bilgi paylaşılmayacağı kaydedilen açıklamada, soruşturmanın sonuç raporunun kamuoyu ile paylaşılacağı bildirildi.

CHATGPT'YE KARŞI HAREKETE GEÇEN ÜLKELER

Çin hükümeti ChatGPT'yi ABD'nin propaganda aracı olarak görüyordu

Çin hükümeti geçtiğimiz Şubat ayında herkesin ilgisini çekmeyi başaran ChatGPT'yi ABD'nin propaganda aracı olarak gördüğünü belirterek ülke genelinde yasaklamıştı.

Devlete ait medya kuruluşu China Daily gazetesi, sohbet robotunun iktidardaki Çin Komünist Partisi'nin ilkelerine aykırı yanıtlar ürettiğini yazmıştı. 

Sürekli TikTok uygulamasıyla gündeme gelen Çin hükümeti'nin bu hamlesi ABD'ye karşı bir misilleme olarak görülüyor.

Avustralya, iftira atmakla suçladığı ChatGPT'ye dava açtığını duyurdu!

Avustralya'da Hepburn Belde Başkanı Brian Hood, kanuna aykırı uygulamaları yetkili makamlara ifşa ettiği davada "rüşvet suçlamasıyla karşı karşıya olduğu" iddiasını paylaşan ChatGPT'ye dava açtı.

Avukatlar, ChatGPT'nin sahibi OpenAI'ye 21 Mart'ta bir mektup gönderdiklerini ve OpenAI'ye müvekkilleriyle ilgili hataları düzeltmesi ya da olası bir hakaret davasıyla karşı karşıya kalması için 28 gün süre verdiklerini söyledi.

Avukatlar, merkezi San Francisco'da bulunan OpenAI'ın Hood'un yasal mektubuna henüz yanıt vermediğini söyledi. OpenAI, Reuters'in mesai saatleri dışında gönderdiği e-postaya da yanıt vermedi.

İtalya ChatGPT'nin kullanımını ülke genelinde yasaklamıştı

Cuma günü İtalya da Batı dünyasında veri kullanımıyla ilgili endişeler nedeniyle ChatGPT'yi engelleyen ilk ülke oldu. İtalya, ChatGPT'nin yeteri kadar bilgili olmadığı ve insanları yanlış yönlendirdiği gerekçesiyle engellemeye gitmişti. Ayrıca küçük çocukların ChatGPT'nin etkilerinden korunmamasını da öne sürerek yasaklama kararının gerekçelerinden bahsetmişti.

Gelişen yapay zeka teknolojisi riskleri de beraberinde getiriyor. Son zamanlarda suçluların dolandırıcılık ve diğer siber suçları işlemek için konuşma botları gibi yapay zekadan yararlanmaya hazır oldukları belirtiliyor.

Almanya'da yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'yi engelleyebilir

Alman hükümetinin Kişisel Verilerin Korumasından ve Bilgi Özgürlüğünden Sorumlu Görevlisi Kelber, veri güvenliği endişeleri nedeniyle prensip olarak gerekirse yapay zekaya dayalı sohbet robotu ChatGPT'yi engelleyebileceklerini bildirdi.