Geçtiğimiz günlerde terörist başı Abdullah Öcalan için yürüyüş yapmak isteyen HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy ile CHP İstanbul Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz, ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen “11’inci Ortadoğu Çalışmaları Enstitüsü Yıllık Türkiye Konferansı”nda buluştu.

"HDP İLE CHP ARASINDA ORTAK NOKTA VAR"

CHP İstanbul Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz etkinlikte "Türkiye'yi demokratikleştirme daha doğrusu yeniden demokratikleştirme" projelerinin şimdiden belli olduğunu belirtti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Kürt sorununun çözümünün de mecliste olduğunu açıkça ifade ettiğini belirten Çeviköz, Kürtlerin kültürel hakları, ana dilin konuşma ve eğitim haklarının seçimden sonra gündeme geleceğini dile getirdi. Kılıçdaroğlu'nun Türkiye'de Kürt sorununun olduğunu kabul ettiğini kaydeden Çeviköz, "Ülkeyi demokratikleştirme konusunda HDP ile CHP arasında ortak bir nokta olduğu son derece açık" şeklinde konuştu.

"PKK’YA KARŞI CHP RET OYU KULLANDI"

Etkinlik sonrası Rudaw'ın sorularını yanıtlayan Ünal Çeviköz, "HDP ile bir sorununuz mu var?" sorusuna "HDP ile hiç bir sorunumuz söz konusu bile değil. HDP'nin siyasi ve hukuki alanda dengeyi sağlayan bir parti olduğunu düşünüyorum." dedi. Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya karşı Suriye'de yapacağı olası operasyona ilişkin soruya ise "Biliyorsunuz geçen yıl Türk Silahlı Kuvvetleri’nin görev süresinin uzatılmasına ilişkin hazırlanan yasa tasarısı TBMM’ye geldiğinde CHP ret oyu kullandı. Bu, AK Parti ile CHP arasında görüş ayrılığı olduğunun iyi bir göstergesidir diye düşünüyorum." yanıtını verdi.

HDP MİLLET İTTİFAKI'NA DESTEK ŞARTINI AÇIKLADI

HDP'li Özsoy, Haziran 2023'te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı'na destek vermeleri için, "Türkiye demokrasisinin garanti altına alınması, özgürlüklerin korunması, eşitlik, insan hakları ve Kürt sorunun tartışılması için uygun ortamın oluşturulması" şartlarının olduğunu ifade etti. Özsoy, "Hiçbir katı milliyetçi adayı desteklemeyeceğiz. Sanırım siyasi duruma aşina olanlar kimden bahsettiğimizi anlıyor" dedi.