Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 81 ilde "Emeklilikte Yaşa Takılanlar Lütuf Değil Kazanılmış Haklarını İstiyor" konulu basın açıklaması yaptı.

İstanbul'da Beyoğlu Şişhane meydanında emekli dernekleri ve EYT'li vatandaşlarla birlikte yapılan açıklamaya CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı.

Kaftancıoğlu burada yaptığı açıklamada, "Emeklilikte Yaşa Takılanlar, 22 yıldır anayasal emeklilik haklarının verilmesi için mücadele ediyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar lütuf değil kazanılmış haklarını istiyor" dedi.

"Verdiğimiz tüm kanun teklifleri reddedildi"

1999 yılında yapılan değişiklikler ve 2008 yılında yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Yasası ile emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayısı kademe kademe arttırıldığını ve bunun sonucunda ülke tarihinin en büyük hak gasplarından birinin ortaya çıktığını dile getiren Kaftancıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar, yaş engeliyle birlikte bir de AKP-MHP engeline takılıyorlar. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu mağduriyete son vermek için attığımız her adımda, karşımızda AKP-MHP ittifakını gördük. TBMM'de, Emeklilikte Yaşa Takılanların kazanılmış haklarına kavuşabilmeleri için verdiğimiz tüm kanun teklifleri AKP-MHP oylarıyla reddedildi

"Erdoğan, emeklilik haklarını isteyenleri yük olarak görüyor"

2013 yılından bugüne emeklilik yaşı gelmiş olduğu halde emekli olamayıp çalışan 2 binden fazla işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini, EYT'lilerin sadece açlıkla değil; iş kazaları ve iş cinayetleri ile de sınandığını belirten Canan Kaftancıoğlu, "Bu ağır tabloya karşın AKP Genel Başkanı Erdoğan EYT'lileri 'Ülke ekonomisini çökertmeye dönük nasıl bir adım olduğunu herkes kabul edecek ve bunun karşısında durmaya başlayacaklar' diyerek hedef göstermeyi tercih ediyor. Erdoğan emeklilik hakkını isteyen vatandaşlarımızı ülke ekonomisini çökertecek bir yük olarak gördüğünü söylüyor" dedi.

Kaftancıoğlu, "20 yılda faiz lobilerine her ay 2 milyar 271 milyon 284 bin dolar faiz ödeyen iktidar, söz konusu kazanılmış emeklilik hakkını isteyen vatandaşlar olunca ülke ekonomisinin çökeceğini söylüyor. İktidar bir gecede dolar milyarderi yaptığı yandaşlarına hazine garantili faiz vaat ederken vatandaşların emekliliğini bir hak olarak dahi görmüyor. 46 yaşında emekli olan AKP Genel Başkanı, milyonlarca vatandaşa mezarlıkta emekliliği reva görüyor, "38 yaşında emekli olan biri 40 sene devletten maaş alacak. Böyle bir uygulama olamaz" diyor" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilik konusunda "İskandinav Ülkeleri bu modelle battı" dediğini hatırlatan Kaftancıoğlu,  "Oysa o İskandinav ülkelerinin emeklilerine en iyi yaşam koşullarını sunan ülkeler olduğunu söylemiyor. EYT'liler kazanılmış haklarını talep ederken iktidar her defasında EYT mağdurlarının talepleri ile adeta alay ediyor" dedi.

"EYT'liler artık kandırılmak istemiyor"

EYT'lilerin artık iktidarın yalanlarını dinlemek istemediğini ve bu büyük hak gaspına CHP iktidarında son verileceğini bildiklerini öne süren Canan Kaftancıoğlu, CHP'nin emekliler ve emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar  için yapacakları düzenlemeleri şu şekilde sıraladı:

  • EYT'lilerin geçmişe dönük emeklilik haklarını teslim edecek, yıllardır süren bu hak gaspına son vereceğiz.
  • En düşük emekli aylığını asgari ücrete eşitleyeceğiz.
  • Emekli aylıklarında iyileştirmeler yapacak, aylık bağlama oranlarını eski düzeye çekecek, güncelleme katsayısında milli gelir artışının tümünü dikkate alacağız.
  • Emeklilerimizin yıllardır beklediği ‘'İntibak Yasası''nı derhal çıkartacak ve emekli aylıkları arasındaki eşitsizliklere son vereceğiz.

Kaftancıoğlu sözlerini, "Bir avuç yandaşına devletin Hazinesini teslim edip EYT'lilere ve halka sırtını dönen Saray hükümeti ile Türkiye'nin kaybedecek bir günü daha kalmamıştır. Başta EYT olmak üzere tüm sosyal sorunların çözümü için hemen seçim, derhal seçim istiyoruz" diyerek tamamladı.

Özüpak: Yanımızda olanın yanındayız

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu (EYTFED) Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak da yaptığı konuşmada, "22 yıldır devam eden bir mağduriyet ve 13 yıldır örgütlenerek verdiğimiz bir mücadele var. Anayasal emeklilik hakkımızı istiyoruz. Yasalar önünde eşit olmak istiyor" dedi.

Özüpak, "Yanımızda olanın yanındayız" derken, "EYT'lilerin "Çıksın artık bu yasa" sloganı üzerine ise "Çıkacak artık bu yasa. Zamanı geldi, çoktan geçti bile" diye konuştu.

Ağbaba: İktidara geldiğimizde EYT sorununu derhal çözeceğiz

CHP Ankara İl Başkanlığı da Ankara EYT Sosyal Yardımlaşma Derneği üyeleri ile Ulus Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

Bazı sendikaların da destek verdiği etkinlikte konuşan Ağbaba, CHP'nin muhalefeteyken halkın sorunlarını çözen tek parti olduğunu savundu.

"Yapılacak ilk seçimde iktidara geldiğimizde EYT'lilerin sorununu derhal çözeceğimizi buradan söylemek istiyorum." diyen Ağbaba, şöyle konuştu:

Nasıl ki geçmiş yıllarda 'taşerona kadro' dedik, kadro verildiyse, nasıl ki 'emekliye 2 ikramiye' dedik yetmese de ikramiye verildiyse, muhtarların maaşlarını düzelttiysek, asgari ücrete yüzde 70 zam yapıldıysa 2015 yılında, bunun sebebi iktidar değil, bunun sebebi CHP'dir, Kemal Kılıçdaroğlu'dur. CHP olarak söylüyoruz, sevgili EYT'liler maç başlarken kural değişti. EYT'liler lütuf istemiyor, EYT'liler hakkını istiyor. EYT'liler iktidardan bir lütuf, bir bahşiş istemiyor. İşe girerken hak ettikleri haklarını istiyorlar. Anayasal haklarını istiyorlar. O nedenle EYT'lilerin talepleri analarının ak sütü gibi haktır. İktidara geldiğimizde yapacağımız ilk iş, EYT meselesini çözmek olacak

"Hiç umutsuzluğa kapılmayın"

Bugün 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması yapıldığını hatırlatan Veli Ağbaba, "Sözümüz söz, en düşük emekli maaşını asgari ücret kadar yapacağız. Hiç umutsuzluğa kapılmayın, az kaldı" diyerek, EYT'liler için mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.