"15 Temmuz darbe girişimi" ile "Gezi Parkı olayları"na ilişkin, aralarında Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın da yer aldığı, 9'u firari 17 sanığın yargılandığı dava karara bağlandı.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Osman Kavala'yı, TCK'nın 312/1 maddesi gereğince, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Heyet, sanıklar Ayşe Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi'nin "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan 18'er yıl hapislerine ve bu suçtan tutuklanmalarına karar verdi.

Zaman zaman sloganların atıldığı salonun boşaltılmasının ardından duruşmaya katılanlar adliye önündeki meydanda toplandı. Grup adına açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bugün burada sonlanan davada hukukun ve adaletin gereğinin yapılmadığını savunurken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tehdit etti.

"ADALETİN GEREĞİ YAPILMADI"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Burada bugün sonlanan davada hukukun ve adaletin gereği yapılmadı. O mahkemeler ki yetkilerini, güçlerini önce kanunlardan ama en üstte Anayasa’dan alırlar. Hakim teminatını hiçe sayan mahkeme, bağımsızlığını yok eden, kuvvetler ayrılığını ayaklar altına ezen birisi, anayasal bu yetkileri tanımadığı için aslında kendini tanımıyor. Kendinin meşruiyetini ortadan kaldırıyor" dedi.

"ERDOĞAN MAHKUM OLACAKTIR, HESAP VERECEKTİR. ANT OLSUN"

Özel, "Onların yüzlerine kapanan mahkeme kapıları, onların üzerine kapanan cezaevi parmaklıkları onları mahkum edemez. Gezi özgürdür, Kavala özgürdür, bugün tutukladıkları bütün arkadaşlarımız özgürdür. Tarih önünde Recep Tayyip Erdoğan mahkum olacaktır, hesap verecektir. Ant olsun, ant olsun, ant olsun." diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tehdit etti.