Elon Musk'ın CEO'su olduğu ABD'li elektrikli otomobil şirketi Tesla, yılbaşı gecesi Urumçi şehrinde bir showroom açtı.
Ancak, Tesla'nın bu hamlesi ABD'de eleştiri konusu oldu.

Biden yönetiminin Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde üretilen ürünlerin ABD'ye ithalatını yasaklayan yasasını sunan Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio, konuyla ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Ulussuz şirketler, Çin Komünist Partisi'ne bölgedeki soykırımı ve köle emeğini örtbas etmesine yardım ediyor" ifadelerini kullandı.

'TESLA'NIN BU EYLEMLERİ AŞAĞILIKTIR'

Amerikan İmalat sanayi kuruluşu İttifakı başkanı Scott Paul ise, "Açık konuşacağım: Sincan'da iş yapan herhangi bir şirket, orada meydana gelen kültürel soykırımda suç ortağıdır. Ancak Tesla'nın eylemleri özellikle aşağılıktır" dedi.

TESLA'DAN CEVAP YOK

Tesla'dan ise konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

'UYGURLAR ZORLA ÇALIŞTIRILIP, DİNİ İNANÇLARI YASAKLANIYOR'

ABD yönetimi, Çin hükümetinin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki faaliyetlerini 'soykırım' ve 'Müslüman azınlığın baskı altına alınması' olarak nitelendirirken, Çin yönetimi ise ABD'nin söz konusu iddialarının 'politik motivasyonlarla' öne sürüldüğünü ve 'Çin'i istikrarsızlaştırmayı amaçladığı' görüşünde. ABD, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) Uygurları 'zorla çalıştırdığını', dini inançlarını yasakladığını ve kültürel asimilasyona maruz bırakıldığını belirtiyor.

'ABD İKİYÜZLÜ DAVRANIYOR'

Çin Komünist Partisi (ÇKP) ise, ABD'nin bugüne kadar Irak, Afganistan gibi Müslüman ülkelerde düzenlediği askeri operasyonları ve işgalleri hatırlatarak, ABD'nin Sincan konusundaki tutumunu 'ikiyüzlülük' olarak nitelendiriyor.