Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'nin ilk görev yerini açıkladı. Erdoğan, "Abdülhamid Han sondaj gemisi Yörükler-1 kuyusunda görev yapacak. Bulana kadar durmayacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Abdülhamid Han gemimizin değerli personeli, değerli misafirler sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Ülkemizin dördüncü sondaj gemisi Abdülhamid Han'ı göreve uğurlamak üzere buradayız.

Özellikle ekranları başında bizi izleyen milletime bugün Abdülhamid Han sondaj gemimizle Türkiye farklı bir yere gelmiştir. Türkiye'nin dünyanın önde gelen petrol ve doğalgaz sondajı yapan lider ülkelerinin arasına girmesine vesile olan herkese teşekkür ediyorum.

"EŞİNE AZ RASTLANAN BİR SONDAJ FİLOSUNA SAHİBİZ"

Öncelikle enerjideki dışa bağımlılığımızı ortadan kaldırmak için kendi insan gücümüzle, kendi teknolojik araçlarımızla bu süreci yürütme kararı aldık. Şimdi 4 sondaj araştırma gemimiz, 2 sismik araştırma gemimizle biz de bu alanda varız. Denizlerde eşine az rastlanan bir sondaj filosuna sahibiz.

Fatih Sondaj gemimizi, her arayan bulamaz, ama unutmayın bulanlar arayanlardır. Bu şekilde göreve uğurladık ve bir süre sonra müjdeli haberi aldık. Ülkemize ve milletimize maddi karşılığının yanı sıra ciddi moral vermiştir. Doğalgaz işletme tesisimizin temelini de geçtiğimiz sene attık.

Denizin 2200 metre altında boru döşeme işlemlerinin büyük çoğunluğunu tamamladık.

Yavuz gemimiz, Türkali-4 kuyusunda işlemleri gerçekleştiriyor.

Yurt içi petrol üretimimiz 65 bin varile ulaştı. Hedefimiz yıl sonuna kadar 150 kuyu daha açarak bu rakamı katlamaktır. Petrol ve doğalgaz kaynaklarımızı ne kadar artırabilirsek bu süreçte o kadar avantajlı olacağız. Sadece 2022 enerji faturamızın 100 milyar doları bulacağı düşünülünce atılan adımların önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.

ABDÜLHAMİD HAN'IN GÖREV YERİ BELLİ OLDU

Abdülhamid Han diğer gemilerimizden daha üstün özelliklere sahip. Bu gemiyi Türkiye olarak ilk biz kullanacağız. Bugün Abdülhamid Han gemimizi yeni sondaj rotamız Akdeniz'e yolcu ediyoruz. Abdülhamid Han gemimizi Yörükler-1 kuyumuza uğurlayacağız. Milletimizin duası, Abdülhamid Han gemimizde arama yapacak arkadaşlarla beraber olacaktır. Sizlerden de hayırlı haberi bekliyoruz. Gemimiz buradan diğer kuyulara geçecek, bulana kadar aramaya devam edecek. Akdeniz'de kendi egemenlik haklarımız var, bu yüzden kimseden icazet almayacağız. Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz.

Haklarımızı korumak için gerektiğinde dişe diş mücadele vermekten çekinmedik çekinmeyeceğiz. Türkiye'nin dostluğunun çok daha önemli olduğunu görmek için son gelişmelere bakmak gerekiyor. Bizimle yol yürüyen kazanır, bize karşı yürüyen kaybeder.

Abdülhamid Han gemimize, yolun açık, sondajın bereketli olsun diyorum.

BAKAN DÖNMEZ'İN MESAJLARI

Erdoğan'ın hitabı öncesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez açıklamalarda bulundu. Dönmez, "Yavuz ve Kanuni, Fatih'in açtığı kuyuların alt ve üst tamamlama operasyonlarını gerçekleştiriyor. Karadeniz gazının 2023'te milletimizle buluşturmak için çalışmalarımız devam ediyor. 10 kuyunun açılması, alt ve üst tamamlama işlemleri devam ediyor. Karadaki gaz işleme tesisi inşası da devam ediyor. 170 kilometrelik derin deniz tabanındaki boru seriminin yüzde 60'ı tamamlandı, önümüzdeki ay serimi tamamlamayı hedefliyoruz. Sadece denizde değil, karada yoğun bir petrol ve doğal gaz arama sondaj faaliyetimizi de sürdürüyoruz." dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ABDÜLHAMİD HAN SONDAJ GEMİSİNİ 3 KEZ TURLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abdülhamid Han sondaj gemisine helikopterle iniş yaptı. Erdoğan'ın helikopteri inmeden önce Mavi Vatandaki filonun "en güçlüsü" olan gemiyi 3 kez turladı.

Türkiye'nin 4'üncü sondaj gemisi, hidrokarbon arama çalışmalarında kullanılacak.

FİLONUN EN GÜÇLÜSÜ

Filonun en güçlüsü olan 'Abdülhamid Han'ın, sahip olduğu üstün teknoloji ile dünyada da sayılı sondaj gemileri arasında olduğu belirtildi.

Gemi 38 metre uzunluğa, 42 metre genişliğe sahip. Yüksekliği ise 112 metre.

Gemi 12 bin 200 metrede sondaj yapabilme imkanına sahip. 200 mürettebat kapasiteli 9 katlı gemide helikopter pisti de var. Geminin ilk görev yerinin Doğu Akdeniz olması bekleniyor.

Yaklaşık 2,5 ay Taşucu Limanı'nda kalan sondaj gemisinde, bakım, geliştirme ve güncelleme çalışmaları yapıldı.

Ekipmanlar yerleştirildi, teknik işlemler ve sertifikalandırma çalışmaları tamamlandı. Ardından kırmızı-beyaza boyandı.

Abdülhamid Han sondaj gemisinin bir yüzeyine de Türk bayrağı işlendi.