İstanbul 34. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanık Muhammet Burak Özdemir, avukatlarıyla birlikte katıldı. Sanık İsmail Özdemir'i ise avukatları temsil ederken, Burak Özdemir’in annesi Didem Bozbura, duruşmayı izleyiciler bölümünden takip etti.

Davanın 2018 yılında karara bağlandığını bildiren hakim, kararın İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 23. Ceza Dairesi tarafından bozulduğunu hatırlattı.

“ESKİ HALİNE DÖNDÜRÜLDÜ”

Hakimin, “Dava konusu yeri kaldırdınız mı?” sorusu üzerine Burak Özdemir, “Ben pek burada durmuyorum. Genelde yurt dışındayım. Tutanağa konu olan kış bahçesinin üstü ve yanları açık hale getirilip eski haline döndürüldüğünü biliyorum. Uzun süredir yurt dışında olduğum için orayla İsmail Bey (Özdemir) ilgileniyordu” dedi. Sanık avukatları ise bozma ilamına uyulmasını talep ederek, müvekkillerinin beraatlerini talep etti.

SAVCI DÜŞME TALEP ETTİ

Duruşma savcısı esas hakkındaki görüşünde, sanıklar hakkında 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'na muhalefet etmek suçlarından dava açılsa da eylemlerinin Türk Ceza Kanunu'ndaki "İmar kirliliğine neden olmak" suçu kapsamında kaldığını ve dava konusu yerin eski haline getirildiğini değerlendirerek, sanıklar hakkında ayrı ayrı düşme kararı verilmesini talep etti. Sanık Özdemir de savcının görüşüne katıldığını belirterek düşme kararı verilmesini istedi. 

DÜŞME KARARI VERİLDİ

Alınan beyanların ardından kararını açıklayan mahkeme, dava konusu yerin ön görünüm bölgesinin dışında kalması ve sadece etkilenme bölgesinde yer almasını dikkate alarak, ilgili kanunlara göre sanıkların eylemlerinin suç kapsamına girmediğini belirtti. Dava konusu işletmenin eski haline getirilmesini de dikkate alan mahkeme, sanıklar hakkında ayrı ayrı düşme kararı verdi.

AYLIK GELİRİNİ DE AÇIKLADI

Öte yandan sanık Burak Özdemir mahkemedeki kimlik sorgusunda, işletmeci olduğunu, eğitim durumu için üniversite devam ettiğini söyleyerek aylık gelirinin 30 bin TL olduğunu belirtti.

Duruşma sonrası basın mensuplarını görünce şaşıran sanık Özdemir, “Restoranla, tenteyle ilgili dava. Bir dava açılmış belediye tarafından. Geldik, ifademizi verdik” dedi.