Ambarlı Limanı'nda neler oluyuyor?
Erdoğan ve Ticraret Bakanı Bolat'ın açıklamalarına rağmen İsrail'le süren ticari hareketlilik vatandaşın kafasnı karıştırıyor.
Başkan Erdoğan İsrail ile ticaret için "o iş bitti" demişti. Bakan Bolat ise ''sistem tamamen kapalı'' açıklamasında bulunmuştu.
Bitti mi? Bitmedi mi?
Gazze'de 7 Ekim'den beri soykırımın ve saldırıların şiddetini arttıran İsrail ile ticari ilişkilerin kesilmesi için uluslararası alanda yükselen çağrılar Türkiye'de de karşılık bulmuş birçok firma İsrail ile olan ilişkilerini askıya almıştı. Fakat İsrail'e ait olan uluslararası kargo nakliye şirketi ZIM'in taşıdığı yükler Mersin Limanı'ndan sonra İstanbul'da Beylikdüzü'nde bulunan Ambarlı Limanı’na ulaştığı öğrenildi. Dün gece İsrail'e ait olan konteynerlerin İstanbul Ambarlı Limanı’na sevk edildiğini gören Filistin destekçileri soykırımcı İsrail'in ticaretin güzergahında olunmasına tepki gösterdi. Vatandaşlar, Filistin bayraklarıyla İsrail'e ait olan konteynerleri taşıyan TIR'ın önünü kesti.
Hayfa limanına giden tırlar bu şekilde belgelenmiş oldu. Yetkililerden açıklama bekleniyor.
Ayrıca, dün akşam birçok geminin işgalci İsrail'e doğru yola çıkmak üzere Ambarlı'da hazır bulunmasını protesto eden vatandaşları korkutarak sindirmek için havaya ateş açıldı.
Bugün ise protestolar sonraso polis bölgeyi barikatlarla çevreledi, protestocular ise barikatları aşarak protesto alanına ulaştı.
HAYFA'YA GEMiLER GİDERKEN 'VİCDAN' LİMANDA TUTSAK!
Mavi Marmara şehidimiz Cengiz Songür'ün oğlu Mavi Marmara Derneği Başkanı İsmail Songür de konuya ilişkin " 📢Özgürlük Nöbetinde 60 Günü Geride bıraktık.
💢Lütfen paylaşıp çevremize duyuralım.
Türkiye’nin tüm limanlarından hala israile ait gemiler ve konteynırlar hareket ediyor.
İnsani yardım gemilerine izin verilmezken, siyonizme malzeme taşıyan gemiler bu limanlara özgürce yanaşabiliyor.
Vicdan gemisinin çıkış evrakları verilene kadar hem Haydarpaşa Limanında, hemde siyonizme malzeme taşıyan tüm limanlarda nöbette olacağız.
Buradayız 📍
Gitmiyoruz !" notunu düştüğü bir video paylaşımında bulundu.
Eyyubi, "İsrail’e sözde ihracat yasağı kararı alındıktan sonra, Filistin'e ihracatta tam %453 bin artış yaşandı.
- Filistin'e ihracat ortalama 9 milyon iken, İsrail ile ticaret yasağı kararının ardından bu rakam Eylül ayıyla birlikte, yani sadece 6 ay içinde tam 138 milyon dolara yükseldi.
Örneğin; yasak kararından önce sadece 23 bin dolarlık çelik ihraç edilen Filistin'e, Eylül ayı itibariyle tam 48 milyon dolarlık Çelik ihraç edildi. Yani yüzde 30 binlik bir artış yaşandı.
Verile göre, Filistin'e gönderiliyormuş gibi gösterilen diğer başlıca ürünler şöyle;
- Çelik (48 milyon dolar)
- Çimento (4 milyon dolar)
- Bakliyat (12 milyon dolar)
- Kimyevi maddeler (19 milyon)" açıklamasında bulundu.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın açıklamaları ile Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verilerini karşılaştırıyoruz;
— Naîm نَعِيم (@naim_eyyubi) November 1, 2024
- İsrail’e sözde ihracat yasağı kararı alındıktan sonra, Filistin'e ihracatta tam %453 bin artış yaşandı.
- Filistin'e ihracat ortalama 9 milyon iken, İsrail ile ticaret… pic.twitter.com/G8S33bJRa8