2024'ün ilk Güneş tutulması 8 Nisan yarın! 2024'ün ilk Güneş tutulması 8 Nisan yarın!

İnternet ve bilgisayar teknolojisi her geçen gün gittikçe büyüyen gelişmiş bir alan olmaktadır. Burada bizler her geçen gün bir şeyler öğrenirken yapay zeka uygulamaları da bizlerden yeni bir şeyler öğrenmektedir. Her geçen gün gelişen yapay zeka programları kullanıcıların ve hatta işin uzmanlarının bile zor anlayacağı sahte içerikler üretmektedir. Bu içerikler olumlu kullanılabildiği gibi asılsız içerikler bizleri zor durumda da bırakabilmektedir. 
 
Deepfake bilgisayar öğrenimleri sonucunda yapay zeka kullanarak video, ses ve görüntü oluşturmaya yaramaktadır. Deepfake ile oluşturulan videolar oldukça profesyonel bir şekilde oluşturulabildiği için ilk izlenimde ya da bu konu hakkında bilgisi olmayanların ayırt etmesini zorlaştırmaktadır. Ancak basit bir kaç detaya dikkat edildiği zaman bir videonun sahte olup olmadığı kolayca anlaşılabilmektedir. 
 
 Bir Videonun Sahte Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

ExpressVPN’in deepfake araştırmasına göre,
bir videonun  bu teknoloji ile üretilip üretilmediğini yüzdeki biçim bozulmalarından, mimiklerden, göz ve dudak hareketlerinden anlayabilirsiniz.  Genel olarak bir manken ya da görselin kesilmesi ile shop yapılarak bir video oluşturulduğu için hareketlerde kopukluklar geçişlerde pürüzler olabilmektedir. 
 
Sahte videolarda gerçek ve doğal alanda olması beklenen insan hareketleri, gerçekte olduğundan daha farklı olmaktadır. Yine sesler ve görüntüler arasında yapaylıklar ve geçiş sıkıntıları oldukça sık görülen hatalardan olabilmektedir. Özellikle gerçek bir insan oluşturulmadan yapılan yüz ve vücut efektlerindeki renk tonları ile ben ve yara izi gibi izler yapaylığı direkt olarak gösteren noktalar arasında yer almaktadır. 
 
Pürüzsüz veya Bulanık Geçiş Noktaları
 
Deepfake kullanılan videolarda çoğu zaman yapay zeka ile oluşturulan bir yüz ve vücut gerçekte olan bir mankenin yerine konumlandırılır. Normal sabit olarak yapılan bir konuşmada bile insan olarak doğal bir şekilde düz durmak oldukça zor olabilmekte ve bir şekilde sallanma ve dönme gibi hareketler olabilmektedir. 
 
Yapay zeka kullanılarak oluşturulan görsellerin gerçek mankenlerin yüzlerinin yerine yerleştirilmesi sırasında bir çok bağlantı noktası oluşmaktadır. Bu bağlantı noktaları esnasında yüzde meydana gelen ani ve keskin hareketler esnasında yüz hatlarında oluşan yüz pürüzlerinin olmaması ve bağlantı noktalarında bulanıklıklar olabilmektedir. Eğer bu şekilde yüz hareketleri görüyorsanız muhtemelen deepfake izliyorsanız. 
 
Tutarsız ve Doğal Olmayan Hareketler
 
Yapay zeka her ne kadar gelişmiş olsa da direkt olarak gerçeğinin birebir aynısı hareketleri yapamamaktadır. Buda yapaylığın bir göstergesi olmaktadır. Yapay zeka ile oluşturulmuş görsellerde özellikle yüzün ana hatları yerine göz önünde olmayan diğer yerlere odaklanmak gerekmektedir. Bu alanda yüz ile tutarsız kulak şekli ve dudak hareketleri deepfake videolarda sıklıkla kullanılmaktadır. 
 
Özellikle yapay zeka ile oluşturulan videolarda mankenin genel vücut hareketleri ile videonun genel ilerleyişi arasında çelişkiler olabilmektedir. Bunun yanında vücut ve kafa hareketlerinde meydana gelen tutarsızlıklarda sıklıkla görülmektedir.
 
Ayrıca görsel anlatım kapsamında konuşmalar ile el hareketleri arasında da sıklıkla tutarsız davranışlar görülebilmektedir. Bu şekilde tutarsız ve doğal olmayan hareketler görüyorsanız izlediğiniz video deepfake bir videodur. 
 
 İnandırıcı Olmayan Ses 
 
Deepfake ile oluşturulan videolar görsel olarak oldukça inandırıcı olabilmektedir. Ancak ses alanında deepfake teknolojisi henüz görsel alanda olduğu kadar gelişmiş değildir. Deepfake kullanılarak oluşturulan içeriklerde yer alan sesler insan sesinden çok daha kolay ayırt edilebilmektedir. Özellikle görsel alanlar düşünüldüğü zaman sesleri ayırt etmek çok kolay olmaktadır.
 
Yapay zeka ile oluşturulan videolardaki sesler insan sesinden çok bir robot ya da makine sesi gibi olmaktadır. Buda deepfake ile oluşturulan videoların ya da seslerin sahte olduğunun kolay bir şekilde anlaşılmasını sağlamaktadır.