Kahramanmaraş merkezli depremlerde Antakya Yahudi Toplumu Başkanı Şaul Cenudioğlu ve eşi Tuna Cenudioğlu da hayatını kaybetmiş, tarihi Antakya Sinagogu da ağır hasar görmüştü. İsrailli arama kurtarma ekipleri, sinagogun enkazında çalışma yaptığı sırada Tevrat’la birlikte Yahudi kutsal metinlerini oluşturan Tanah’ın bir bölümü sayılan Ester Kitabı parşömenlerini İsrail'e kaçırmıştı.

HABERVAKTİ GÜNDEME GETİRDİ

İsrailli arama kurtarma kuruluşu ‘ZAKA’ gönüllüsü binbaşı Haim Otmazgin, kutsal metnin bu tarihi nüshasını ‘yanlış ellere geçmesini önlemek için’ teslim aldığını öne sürmüştü. 5Gvirusnews ve Habervakti'nin gündeme getirdiği olayın ardından yaşanan tepkilerin ardından İsrail'e kaçırılan parşömenlerin Türkiye 'ye iade edileceği söylendi. 

TÜRK YAHUDİ TOPLUMU: TÜRKİYE'YE GETİRİLDİ

Türk Yahudi Toplumu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “İlgili Ester (Kitabı) parşömeni İsrail’den teslim alınıp Hahambaşılığımızda muhafaza altındadır. Antakya sinagogumuzun tadili sonrası yuvasına dönecektir.” ifadelerini kullandı.

BAKANLIKLAR DEVREDE

Dışişleri Bakanlığı'nın ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yaşanan olayla bizzat ilgilendiği ve yakında açıklama yapacağı belirtildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''Depremlerde yıkılan Antakya Sinagogu’muzda bulunan tarihî Ester parşömeni Türkiye Hahambaşılığı tarafından muhafaza ediliyor.
Ülkemizin sınırları içinde asırlardır var olmuş her türlü inanca ve kültüre ait eserlerimiz itinalı şekilde bu topraklarda korunmaya devam edecek.'' ifadeleri yer aldı.