İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, DHKP/C terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, Eylül 2017'den itibaren hakkında yakalama kararı bulunan ve İçişleri Bakanlığının terörden arananlar listesinde gri kategoride yer alan Kerim Kaya'nın 15 Eylül 2021'de yakalandığı anlatıldı.

ETKİN PİŞMANLIKTAN İFADE VERDİ! 245 KİŞİYİ İFŞA ETTİ

Etkin pişmanlık ve tanık koruma prosedürü kapsamında ifadesi alınan Kaya'nın, örgüte katılım sürecini ve örgüt içerisindeki faaliyetlerini anlatarak, DHKP/C terör örgütünün yapısı, işleyişi, legal görünümlü illegal amaca hizmet eden organları hakkında kapsamlı beyanda bulunduğu bildirilen iddianamede, Kaya'nın örgütsel faaliyet yürüten 245 kişiyi teşhis ettiği vurgulandı.

126 KİŞİYE OPERASYON

İddianamede, Kaya'nın beyanları üzerine başlatılan soruşturmanın devamında 126 şüpheliye yönelik operasyonel çalışma yapıldığı, birtakım şüphelilerin tutuklandıktan sonra, birtakım şüphelilerin ise gözaltı sürecinde iken etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak ifade verdikleri bilgisi yer aldı.

DHKP/C'Lİ GÜLTEN MATUR TUTUKLANDI

Aysun Kaşdaş, Hicri Selviler, Sibel Kırlangıç Çınar, Barış Gürses ve Ozan Kolukısa'nın etkin pişmanlık hükümleri kapsamında alınan ifadelerindeki tutuklu sanık Maturz ile ilgili bölümlerin yer aldığı iddianamede, Matur'un savunmasına da yer verildi.

Çıkarıldığı hakimlikçe 29 Kasım 2022'de tutuklanan Matur, savunmasında, evlere temizliğe giderek geçimini sağladığını, arta kalan zamanında kitap yazdığını, daha önce de DHKP/C terör örgütüyle ilgili soruşturma kapsamında yargılandığını anlattı.

Örgüte eleman kazandırmak için çalışmalar yapmadığını, hastalığı nedeniyle cezaevinden çıkan Güler Zere'nin evine örf ve adet gereği ziyarete gittiğini, maddi yardımda bulunmadığını öne süren Matur, "Örgütsel tavrın ne olduğunu bilmiyorum. Ben kesinlikle örgütsel tavır içerisinde hareket etmedim. Her ne kadar hakkımda DHKP/C silahlı terör örgütü üyeliği veya milisliğinden soruşturma ve yargılamalar olsa da ben örgüt üyesi değilim." ifadelerini kullandı.

İddianamede, Matur'un, yakalandığında, DHKP/C terör örgütünün üyelerine verilen talimatlardan slogan atma, üst araması, parmak izi ve fotoğraf alma işlemlerinde direnme, ikram edilen yiyecekleri kabul etmeme, açlık grevine girme gibi talimatları bizatihi yerine getirerek, örgütsel tavır içerisinde olduğu kaydedildi.