BAE Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Korgeneral Şeyh Saif bin Zayed Al Nahyan ve Hoşgörü ve Birlikte Yaşama Bakanı Şeyh Nahyan bin Mübarak Al Nahyan, Saadiyat Kültür Bölgesi’nde diyaloğu canlı tutmak adına inşa edilen İbrahimi Aile Evi'nin açılışını yaptı. 1 Mart 2023'te ziyarete açılacak olan kültürel yapı, cami, kilise ve sinagog olmak üzere üç ibadethaneyi bir arada barındırıyor. Yapının inşasında, 2019 yılında Abu Dabi'de Papa Francis ve Ezher Şeyhi Dr. Ahmed Al-Tayyib tarafından imzalanan İnsan Kardeşliği Belgesi'nin ilkelerinden esinlenildi.

'ŞEYH ZAYED'İN MİRASI..'

İbrahimi Aile Evi Başkanı Muhammad Halife Al Mübarak yaptığı açıklamada: "İbrahimi Aile Evi'nin tesis edilmesi, ülkemizin kurucusu Şeyh Zayed'in mirasının ve ülkemizin benimsediği barış, anlayış ve karşılıklı saygı değerlerinin bir uzantısıdır. Bugün ülkemiz, dünyanın dört bir yanından 200'den fazla milleti kucaklıyor. Tesis edilen bu yapının gelecek nesiller için bir umut kaynağı, hoşgörü ve bir arada yaşama adına önemli temel oluşturmasını temenni ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

3 DİNE HİZMET EDİYOR

İbrahimi Aile evi, Ahmed Al-Tayyib Camii, Papa Francis Kilisesi ve Musa bin Meynun Sinagogu olmak üzere üç ibadethane içeriyor. Üç semavi dinin mekanları, ziyaretçilerine dini hizmetlerden yararlanma, ayin ve ibadetlerini uygulama, rehberli tur rezervasyonu, dini törenlere katılma, farklı dini inançları öğrenme fırsatı sunuyor. Uluslararası mimar Sir David Adjaye tarafından üç Semavi din arasındaki ortak paydaları somutlaştırmak için eşit boy ve büyüklükte tasarlanan yapıda, üç farklı dini yansıtan semboller kullanılmış. Her bir bina 30 metre derinliğinde, 30 metre genişliğinde ve 30 metre yüksekliğinde küp şeklinde tasarlanmış. Cami Mekke'ye doğru, kilise doğuya doğru, Sinagog ise Kudüs'e doğru bakıyor.

DİNLER ARASI DİYALOG KONSEYİ BAŞKANI: KARDEŞLİĞE HİZMET EDİYOR

Papalık dinler arası Diyalog Konseyi Başkanı Kardinal Miguel Angel Ayuso Guixot, “İbrahimi Aile Evi, farklı din, kültür, gelenek ve inançlardan toplumun tüm üyelerinin sevgiyi temel alarak öze dönmesi için ideal bir modeli bünyesinde barındırıyor. Bu yapı, diyalog ve karşılıklı saygıyı teşvik etme çabalarını pekiştiriyor. Barış yolunda birlikte yürürken insan kardeşliğine hizmet ediyor.” ifadelerini kullandı.

BAŞ HAHAM: YENİ BİR DÜNYAYI İNŞA ETMEK İÇİN...

İngiltere ve Milletler Topluluğu Birleşik İbrani Cemaatlerinin Baş Hahamı Sir Ephraim Mirvis, “Bu tarihi günde, bizi Tanrı sevgisinde birleştiren bu tarihi yapının açılışını kutlamak için bir araya geldik. Uyum ve barışı teşvik edeceğimiz yeni bir dünya inşası etmek için bu özel kutsal yeri kullanalım. Farklılıkların bizi ayırabileceği bir dünyada, ortak insani değerlerimizin bizi her zaman daha fazla birleştirdiğini burada söyleyelim.” dedi.

İSLAM ALEMİNİN TEPKİSİNİ ÇEKİYOR

BAE'nin başı çektiği dinler arası diyalog çalışmalarına İslam aleminde büyük tapkiler yağarken, hükümet yetkilileri gelen eleştirilere cevap vermekten çekindi.