İSTANBUL (AA) - Dolar/TL, güne artışla başlamasının ardından 15,17 seviyelerinde işlem görüyor.

Dün yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışın yüzde 2,8 üzerinde 14,8061'den tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne de değer kazancıyla başlayarak 15,2753 ile zirvesini görmesinin ardından saat 10.30 itibarıyla önceki kapanış seviyesine göre yüzde 2,5 artışla 15,1740 seviyesinde işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 2,56 değer kazanarak 17,1710'dan, sterlin/TL yüzde 2,36 primle 20,1170'ten satılıyor.

Dolar endeksi, şu sıralarda önceki kapanışa göre yüzde 0,2 azalışla 96,3 seviyesinde dengelenirken, avro/dolar paritesi ise yüzde 0,1 artışla 1,1300'ten alıcı buluyor.

Analistler, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizi kararının yatırımcıların odağına yerleştiğini, gün içerisinde döviz kurlarında oynaklığın yüksek seyredebileceğini belirtti.

TCMB Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğu, politika faizinin 100 baz puan indirilerek yüzde 14'e çekileceğini tahmin ediyor. Piyasada, faizlerin sabit bırakabileceği beklentileri de göz ardı edilmiyor.

Dün, ABD Merkez Bankası (Fed) 2021'in son toplantısında faizleri değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 düzeyinde bırakırken, varlık alımlarının azaltım hızını aylık 15 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkardı.

Bankanın ekonomiye ilişkin yayımladığı projeksiyonlarda ise gelecek yıl için 3 faiz artırımına işaret edilirken, enflasyon beklentileri yukarı yönlü revize edildi.

Analistler, Fed'in karar metni ile Powell'ın açıklamalarının "güçlü ve net" mesajlar verdiğini belirterek, yapılan yönlendirmelerin "şahin" tonunun devam ettiğini bildirdi.

Bugün ayrıca, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) toplantılarından çıkacak para politikası kararlarının takip edileceğini kaydeden analistler, her iki bankanın da faiz oranlarında değişikliğe gitmesinin beklenmediğini ancak varlık alım programlarına ilişkin açıklamalar ve yapılacak yönlendirmelerin piyasaların üzerinde belirleyici olacağını söyledi.

Analistler, makroekonomik veri tarafında ise ABD ve Avrupa'da Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ile ABD'de haftalık işsizlik başvuruları, sanayi üretimi ve konut başlangıçlarının öne çıktığını belirterek, teknik açıdan dolar endeksinde 96,8 seviyesinin direnç, 96,2'nin destek konumunda olduğunu kaydetti.