Sudanlı ünlü siyasetçi ve düşünür Dr. Fatih Ali Hasaneyn Muhammed Şerif, bu sabah İstanbul'da vefat etti.
Dr. El Fatih Hasaneyn Muhammed Şerif’in cenaze namazı 20 Ağustos salı günü öğlen namazını müteakiben Eyüp Sultan Camii'nde kılınacak.
Dr. El Fatih Hasaneyn Muhammed Şerif kimdir?
Dr. Fatih Ali Hasaneyn Muhammed Şerif, 1946’da Sudan’ın Sinnar eyaletinin Karakoç şehrinde doğmuş; ilk, orta ve lise tahsilini ülkesinde tamamlamıştır. Lise eğitiminin ardından girdiği devlet bursu sınavıyla 1965’te Belgrad Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yerleşmiş ve mezun olduktan sonra iç hastalıkları ihtisasını Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır.
Dr. Fatih Hasaneyn, öğrencilik yıllarından başlayarak birçok sosyal ve kültürel etkinliğin içinde olmuş ve bazı teşkilâtların kuruluşunda aktif görev almıştır. Doğu Avrupa Müslüman Öğrenciler Birliği, Doğu Avrupa İslâm Konseyi, Bosna’da Bihac Bölgesi Yüksekokulu, İstanbul’da Gazi Ali İzzet Bey Okulu, Merkezi Viyana’da olmak üzere Üçüncü Dünya Yardım Ajansı bu kuruluşlardan bazılarıdır.
Dr. Fatih Hasaneyn, öğrencilik hayatına başladığı zaman hem ülke şartlarını tanımaya hem de imkânlarını araştırmaya başlamıştır. Öncelikle çok yakın olduğu arkadaşlarıyla bir çalışma ekibi oluşturmuş ve Balkan coğrafyasındaki ülkelerin şartlarını, Müslümanların durumlarını incelemek ve raporlamak suretiyle bir çalışma rotası çıkarmıştır.
Dr. Fatih Hasaneyn’in Balkanlar’daki süreci ilk arayışlarıyla birlikte başlar ve Aliya’nın ölümüne kadar devam eder. Bosna Hersek devleti kuruluncaya kadar aktif şekilde çalışır ve ilmî, siyasî vs. bütün çalışmalarda görev alır.
Fatih Hasaneyn, öğrenciyken birçok teşkilatla görüşme yapmış ve onlarla birlikte çalışma teklifinde bulunmuştur. Ancak bu görüşmelerin hiçbirinden olumlu yanıt alamamıştır. Sadece Aliya, çok ciddi şekilde konuyla ilgilenmiş ve kendi teşkilatlarındaki yöneticilerle de Fatih Hasaneyn Bey’i tanıştırmış ve çalışmayı kabul etmiştir. 1965’lerden sonra Aliya’nın vefatına kadar sürekli birlikte olmuşlar ve çalışmalar yapmışlardır. Özellikle Bosna savaşı ve Bosna Devleti’nin kuruluş sürecinde Fatih Hasaneyn’in çok aktif, önemli ve tehlikeli görevleri olmuştur. Bosna Hersek olarak bağımsız bir devletin kuruluşundan sonra ise Aliya İzzetbegoviç, Fatih Hasaneyn’i kendisine danışman olarak görevlendirmiştir. Yurt içi ve yurt dışı birçok programlarda birlikte hareket etmişlerdir.
Bütün bu geçen süre içinde Fatih Hasaneyn, Aliya’yı çok yakından tanıma ve gözlemleme imkânı elde etmiştir. Gerek Aliya’yı gerekse Aliya’nın dava arkadaşlarını çok iyi tanımış ve değerlendirmiştir.
Türkçeye çevrilen kitapları: "Bosna Savaşı’na Tanıklığım", "Bilinmeyen Aliya", "Ey Sevgili Oğul", "Endülüs'ün Kız Kardeşi", "Drina Köprüsü", "Şeytan Adası Belene", "Foça'ya Giden Yol"