İslam aleminde oynanan ilk Dünya Kupası'nın çarpıcı özelliklerinden biri Filistin bayraklarının her yerde dalgalanması oldu.

'Fas değil, Filistin bayrağı'

6 Aralık'ta İspanya'yı 2 saatlik bir mücadeleyle penaltılar sonucunda evine göndererek Dünya Kupası'nda çeyrek finale yükselen ilk Arap takımı olmanın sınırsız sevincini yaşayan Fas milli takımı futbolcularının zaferlerini tarihe çıpalayacak fotoğrafı çektirirken açılmasını beklediği bayrak, Fas bayrağı değildi. 32 takım içinden son 8'e kalması Kuzey Afrika ve ötesinde kutlanan Fas milli takımı, zafer anını Arap taraftarları ve vatandaşlarını birleştiren bir yere ve amaca dikkat çekmek için durdurdu. Takım fotoğrafının ortasında, tüm ihtişamıyla sergilenen Filistin bayrağıydı.

'Dünya Kupası'ndaki 33. ülke'

Faslı taraftar Abdullah Mansuri, ülkesinin galibiyetini kutlayan kornalar ve davullar arasında sesini duyurmaya çalışırken, "Filistin, Dünya Kupası'ndaki 33. ülke. Filistin Arap dünyasında, tüm Arap dünyasında bizim davamız, mücadelemizdir" dedi.

'Arap dayanışmasının ender bir anı'

Fas dahil bazı Arap ve Müslüman ülke hükümetlerinin İsrail ile ilişkileri normalleştiren İbrahim Anlaşmalarını imzalamasına rağmen, turnuva, farklı ülkelerden taraftarların birbirlerinin takımlarına tezahürat yapması ve Filistin davasına desteğini dile getirmesiyle, Arap dayanışmasının ender bir anını sundu.

dünya kupası filistin

Yer gök Filistin amblemi

İsrail'le normalleşme, Arap sokağına yansımazken, Arap liderliğinin halktan kopuk olduğu ve Filistin davasının Arap dünyası ve diasporasında hala geniş yankı uyandırdığı hissi, Dünya Kupası'nda tavan yaptı. Katar'da saha ve stadyumlar Filistin bayrakları, Filistin kol bantları ve hatta üzerinde Filistin kefiyelerinden geçilmiyor. Dünya Kupası'na katılan Arap ve Müslüman ülke takımları tek tek elenirken, geriye kalan son ülke olan Fas da Filistin davasının sancağı oldu.

'Filistin bizim kimliğimiz'

Faslı kadın taraftar Aicha Hajjaj, Fas takım formasının üzerine Filistin bayrağı saran kocası Muhammed Bouhride ile Katar'daki stadyumdan çıkarken, "Filistin bizim ikinci ülkemiz, meselemiz, kimliğimiz, insanlık gibi, Müslüman halk gibi. Onlar acı çekiyorlar" dedi. Ardından kızına dönüp Filisitin'in başkentini sorduğunda kocaman bir gülümseme eşliğinde "Kudüs" yanıtı gecikmedi.

Filistinliler mutlu

Katar'dan taşan destekle coşan Batı Şeria'daki Filistinliler, sosyal medyadaki Filistin bayrağı görüntülerini paylaşarak, bazı hükümetler İsrail'le anlaşsa da Arap dünyasında hala destekleniyor olmaktan mutluluklarını ifade etti.

'Arapların İsrail'le normalleşmeyi reddetmesinin göstergesi'

Filistinli gazeteci ve editör Ramzy Baroud, "Filistinlilerin Fas ve Faslıların Filistin için tezahüratı, Arap halkının İsrail'le normalleşmeyi reddetmesinin en önemli göstergelerinden biridir. Bu an, Arapların birkaç neslinin zihninde sonsuza kadar yaşayacak" değerlendirmesini yaptı.

Ortadoğu, Kuzey Afrika'dan Avrupa sokaklarına dek

Fas, İspanya'yı yendikten sonra, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrupa'nın büyük bölümünde, Londra, Brüksel, Paris ve Madrid'de sokaklara dökülen ya da yollarda araç konvoyları oluşturan taraftarların ellerinden de Filistin bayrakları eksik olmadı. Cumartesi Fas'ın Portekiz'le karşılaşacağı çeyrek final maçında Filistin bayrakları yeniden sahneye çıkmanın keyfini yaşayacak.

İsrail medyasına boykot

İsrail'de açılması engellenen Filistin bayrağı, Dünya Kupası için Katar'a giden İsrail televizyonlarının yayınları sırasında taraftarlarca kadraja sokuldu. Arap taraftarların mikrofon uzatanın İsrail medyası olduğunu öğrenince yayına katılmayı reddetmesine, Mısırlı taraftarların ise İsrail televizyonuna konuşurken "Filistin çok yaşa" sloganı atması sosyal medyada sıkça paylaşıldı. Hatta İngiltere'nin Senegal'i yenmesinin ardından İsrail televizyonunun canlı yayınına katılan İngiliz taraftar grubu, "Ama en önemlisi Filistin'e özgürlük" diye bağırdı.