NASA bu yıl içerisinde tamamen elektrik ile uçabilen X-57 uçağının test uçuşunun yakında yapılacağını duyurdu. X-57'nin bataryası cep telefonları ve laptoplarda da kullanılan İityum-iyon'dan oluşuyor.

X-57 projesi daha verimli, daha çevre dostu uçaklar geliştirmek amacıyla 2016 yılında başlatıldı. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO)'ne göre, küresel CO2 emisyonlarının yaklaşık yüzde ikisi havacılık sektörüne ait. Oran az gelebilir ancak NASA, otomobillerde kullanılan benzininin hava araçlarında kullanılan yakıttan daha tehlikeli olduğunu söylüyor. Çünkü, hava araçlarında kullanılan yakıt kurşun içeriyor. Bu nedenle çevrede kurşun kirliliğinin ön büyük sorumlusu hava araçları.

X-57'nin ilk test uçuşunun Temmuz ayında yapması planlanıyor. NASA, X-57'yi İtalyan yapımı çift motorlu uçak olan Tecnam P2006T'yi üzerine geliştirildi. Uçak menzili konusunda ise NASA henüz bir bilgi paylaşmadı. Ancak test uçuşlarından sonra verilerin oluşmasıyla NASA'nın merak edilenleri cevaplandıracağı düşünülüyor.