Petrol ve Doğal Gaz endüstrisinde dünyanın önde gelen rezerv değerlendirme kuruluşlarından olan DeGolyer and MacNaughton (DeMac) şirketi Türkiye'nin doğal gaz keşfini teyit etti.

İşte DeGolyer and MacNaughton şirketinin açıklaması:

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından yapılan Karadeniz ultra derin deniz hidrokarbon aramaları kapsamında 21 Ağustos 2020 tarihinde Tuna-1 kuyusu ile keşfedilen Sakarya Gaz Sahası ve 4 Haziran 2021 tarihinde Amasra-1 kuyusu ile keşfedilen Amasra sahasında toplam 540 Milyar m3 üretilebilir rezerv hesaplanmış ve kamuoyu ile paylaşılmıştır.

BAĞIMSIZ BİR ÇALIŞMA YAPILDI

Tüm bu rezerv tahmin çalışmalarının bağımsız bir firma tarafından değerlendirilmesi için Ortaklığımız, Petrol ve Doğal Gaz endüstrisinde dünyanın önde gelen rezerv değerlendirme kuruluşlarından olan DeGolyer and MacNaughton (DeMac) şirketi ile 14 Aralık 2021 tarihinde yaptığı anlaşma kapsamında Sakarya ve Amasra Gaz Sahalarının rezerv değerlendirmesi için bağımsız bir çalışma başlatmıştır.

RESMİ OLARAK RAPORLANDI

Sakarya Projesi tarafından hazırlanan ve rezerv hesaplarının yapıldığı, üç boyutlu dijital rezervuar modeli baz alınarak oluşturulan saha geliştirme planı, DeMac'ın detaylı incelemesine sunulmuştur. DeMac değerlendirmeleri neticesinde Sakarya ve Amasra Gaz Sahalarında "yerinde gaz" ve "üretilebilir rezerv" miktarların' resmi olarak raporlamıştır.

TOPLAM 1 TRİLYON METREKÜP

Yapılan tüm bu değerlendirmeler sonucunda, saha bazlı geliştirme planı ve ekonomik modelin yanı sıra Sakarya ve Amasra Gaz Sahalarında toplam 1 Trilyon m3 tahmini yerinde gaz miktarı DeMac tarafından onaylanmıştır. Amasra sahasında açılması planlanan tespit kuyuları ile yerinde gaz miktarının yukarı yönde güncellenmesi öngörülmektedir.