Duygusal zeka en çok kimlerde görülür? Karakteristik özellikleri nelerdir?

Duygusal Zeka kavramı, bir zeka türü olmakla birlikte İngilizce olarak EQ olarak ifade edilmektedir.

Tanım itibariyle bakılırsa duygusal zeka; insanların kendilerinde bulunan karmaşık duyguları anlaması ve bu doğrultuda karşısındaki insanların da duygusal anlamdaki ifadelerini çözümleme becerisini ifade etmektedir.

Duygusal zeka, başkalarının duygularını anlama ve daha da ötesi bu duyguları yönlendirme yeteneğidir.

Duygusal zeka, başkalarının duygularını anlama ve daha da ötesi bu duyguları yönlendirme yeteneğidir. Bu zeka türü, özellikleri itibariyle de modern psikolojinin son yıllarda en fazla ilgilendiği alanlardan birisi olmayı başarmış durumdadır. Duygusal zeka, bilim insanları tarafından bir beceriyi ifade ederken, kapasite kavramı da bu zeka türüyle yakından alakalı bir şekilde kullanılmaktadır. Bunun nedeni ise, duygusal zekada ilk önce kişi kendi karmaşık duygularını anlamaktadır. Ardından ise, kişi karşısındakinin duygularını anlamada ve de çok daha önemlisi bu duyguları yönlendirmektedir.

Doğuştan mı oluşur ?

Bazı psikologlar duygusal zekanın doğuştan geldiğini ve geliştirilemeyeceğini düşünürken, diğer kesim ise duygusal zekanın bir yetenek olduğunu ve bu yeteneğin geliştirilebileceğini söylemektedir. Bu konuda söylenenler, ne olursa olsun bir duygusal zeka kavramı vardır ve bu zeka kişinin kendi ve karşısındakinin duygularını anlamada, ardından ise karşısındakinin duygularını yönlendirmesini ifade etmektedir. Yapılan tartışmalar ise, bu işin bir yetenek olup olmadığı, geliştirilebileceği ve ölçümü hakkında yapılmaktadır.

DUYGUSAL ZEKAYI TEMSİL EDEN ANA BECERİLER ŞUNLARDIR:

Öz Bilinç: Kişinin kendi duygularına olan hakimiyetini ve güvenini ifade eder. Öz bilinç sahibi olmak kişinin kendisindeki güçlü-zayıf yönleri bilmesi demektir.

Duygu-Durum Kontrolü: Dürtülerin kontrolünü ifade eder. Değişime ayak uydurabilmeyi, kayıplara hayıflanmamayı, inisiyatif kullanabilmeyi, davranışları kontrol edebilmeyi ve benzeri durumları ifade eder.

Empati Yeteneği: Başka insanların ihtiyaçlarını görebilmeyi, başkalarının haklılıklarını hesaplayabilmeyi, kısacası kendini başkalarının yerine koyarak objektif yorumlamayı ifade eder.

İçsel Motivasyon: Kişinin kendisini yaşama ve hedeflerine tutunduran düşünceleri, elde edeceğine inandığı kazanımlarıdır.

Diğer Tanımlar:

Duygusal zeka nedir sorusunu yanıtlarken diğer zeka alanlarını da tanımlamanın faydalı olacağını belirtmiştik. İşte zekayı oluşturan 3 ana kategoriden, EQ dışındaki diğer ikisinin tanımı:

IQ – Mantıksal Zeka: Ölçümlenebilen zihinsel becerileri ve zekanın işlevsellik oranını ifade eder.

SQ – Ruhsal Zeka: IQ ile EQ’nun dengeli olmasından beslenir ve içsel huzuru ifade eder. Yani SQ, ruh sağlığını koruyabilme ve iç huzuru yakalayabilme potansiyelini ifade eder

 Ölçümlenebilen zihinsel becerileri ve zekanın işlevsellik oranını ifade eder.