Batı Şeria’nın El Halil kentindeki Geçici Uluslararası Mevcudiyet’e (TIPH) bağlı gözlemci askerleri taşıyan otomobil, dün akşam saatlerinde kentin biraz dışındaki Halhul Köprüsü yakınında silahlı saldırıya uğradı. Hava personel Binbaşı Cengiz Toytunç ve İsviçreli kadın asker Catherine Burns olay yerinde yaşamını yitirdi.
       
YÜZBAŞI: FİLİSTİN POLİSİNİ GÖRDÜM

Aynı kuvvette görev yapan Yüzbaşı Hüseyin Özarslan da hafif yaralandı. Kudüs’teki bir hastanede tedavi gören Yüzbaşı Özarslan, İsrailli yetkililere verdiği ifadede, “El Halil dışında ilerlerken, araçlarına önce uzaktan ateş açıldığını, ardından farların aydınlattığı bir noktada elinde kalaşnikof tutan, Filistin polisi üniformalı bir kişiyi gördüğünü” anlattı.
       
FİLİSTİN: SİLAHLAR İSRAİL’İN

Özarslan’ın ifadesine göre, saldırgan bütün şarjörü aracın üzerine boşalttı ve daha sonra içindekilerin ölüp ölmediğine bakmadan hızla olay yerinden uzaklaştı. İsrail ordu radyosu, yaralı Yüzbaşı Özarslan’ın bu ifadesini aktarırken, El Halil’in belediye başkanı Mustafa Netçe ise, kurbanların üzerinden çıkan kurşunların yalnızca İsrail askerleri tarafından kullanılan silahlara ait olduğunu öne sürdü.
       
DIŞİŞLERİ: ARAŞTIRMA SÜRÜYOR
Dışişleri Bakanlığı ise gece yaptığı açıklamada, Binbaşı Cengiz Toytunç’un şehit olduğu saldırının kimler tarafından düzenlendiği konusunda bu aşamada bilgi bulunmadığını duyurdu. Bakanlık, konunun açıklığa kavuşması için İsrail ve Filistinli yetkililere başvuruda bulunduklarını açıkladı.
       
TIPH’DE 12 TÜRK ASKERİ VAR

Geçici Uluslararası Mevcudiyet (TIPH) gücü, araçları kendilerini belli eden işaretle El Halil kentinde görev yapıyor ve çoğunluğunu Filistinlilerin oluşturduğu bölgede bulunan küçük bir İsrailli yerleşimci grupla Filistinliler arasındaki anlaşmazlıkları gözlemliyor. Silahsız olan bu güç 1994 yılında bir İsrailli saldırganın 29 Filistinliyi öldürmesi üzerine kuruldu. 1997 yılında El Halil’in Filistin yönetimine devredilmesi sonrasında da varlığını sürdürmesine karar verildi. İçinde 12 Türk askerinin bulunduğu uluslararası güç, ilk kez böyle bir saldırıyla karşılaştı.
       
ŞEHİT AİLESİ YASTA

Binbaşı Cengiz Toytunç’un saldırıda şehit olduğu haberi, Toytunç’un Antalya’daki ailesini üzüntüye boğdu. Antalya’nın Korkuteli ilçesi Başpınar köyü doğumlu olan Cengiz Toytunç’un babası Alim Toytunç ve annesi Süreyya Toytunç haberi alır almaz fenalık geçirince, Antalya SSK Hastanesi’ne kaldırıldı. Alim Toytunç’un tansiyon rahatsızlığı nedeniyle hastanede tutulduğu, sağlık durumunun şimdilik iyi olduğu bildirildi. Binbaşı Toytunç’un eşi Banu Toytunç’unsa, Kütahya’da ailesinin yanında olduğu öğrenildi. Şehit Binbaşı Toytunç’un 6 aydır El Halil’de görevli olduğu, daha önce Ankara’da Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda görev yaptığı belirtildi.
       
İSRAİL BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ
İsrail’in Ankara Büyükelçisi David Sultan, Dışişleri Bakanlığı’nı arayarak, Binbaşı Cengiz Toytunç’un şehit edilmesinden dolayı başsağlığı diledi. İsrailli kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Büyükelçi Sultan, dün gece El Halil yakınlarında Binbaşı Cengiz Toytunç’un şehit olduğu, Yüzbaşı Hüseyin Özarslan’ın da yaralandığı saldırıdan dolayı Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ali Tuygan’ı telefonla aradı. Büyükelçi Sultan, saldırıdan dolayı üzüntülerini ileterek, başsağlığı diledi.