Senelik mali bir ibadet olan Zekat hakkında insanlar, Zekatı kimlere vermeliyiz? Zekat ne kadar verilir? Zekatı kimler verebilir? gibi birçok soru soruyor. O sorulardan bir tanesi de "Elmas, inci, pırlanta gibi pahalı madenler neden zekat verilmez?" sorusu oldu. Adana İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar cevapladı.

KISACA ZEKAT NEDİR?

Zekat; Cenab-ı Hakk’ın rızası için, nisab; miktarı mala malik olan müslümanların her sene mallarından kırkta birini; Kur’an-ı Kerim’de bildirilen sekiz sınıftan birine vermelerinden ibarettir.

ZEKAT KİMLERE VERİLİR?

1- (Nisaba sahip olmayan) Fakirler,

2- (Hiç birşeyi bulunmayan) Miskinler,

3- Zekat toplama memurları

4- Müellefe-i kulûb,

5- Kölelikten kurtulacak olan kimseler,

6- (Borcunun karşılığı olmayan) Borçlular,

7- (Fi sebîlillah) Allah yolundakiler,

8- (Harçlıksız) Yolda kalmışlar.

ELMAS, PIRLANTA, İNCİ GİBİ PAHALI MADENLERE NEDEN ZEKAT VERİLMEZ?

İşte Adana İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar'ın soruya verdiği cevap:

Hanımefendilerin ziynet olarak kullandığı altın ve gümüşe zekat düşer ancak elmas, zümrüt vb. zekat düşmez. Altın ve gümüşe zekat düşer çünkü zekatın şartı olan hükmi nema (artabilme özelliği) kendisinde vardır. Ayrıca paradır ve genelde tedavülde mevcut olan bir şeydir. Elmas, inci vb. madenlere zekat (ticari amaçla olmadığında) düşmez. Çünkü para değildir ve genelde altın, gümüş gibi tedavülde olan bir şey değildir. "Bunlar çok değerlidir" diyerek "zekat verilmesi gerekir" demek doğru olmaz. Çünkü zekat verilmesi için tek ölçüt değerli olmak değildir. Mesela bir fabrikatörün fabrikası belki milyonlarca lira değerindedir. Bu da bir zenginlik ölçütü olarak kabul edilebilir ama bizzat fabrikaya zekat düşmez. Kazancına zekat düşer.

Selam ve Hürmetlerimle