2016’da kurulan ve Elon Musk’ın da kurucuları arasında bulunduğu Neuralink beyin aktivitelerini eş zamanlı olarak kaydedip uyaran bir çip geliştiriyor. Çipin ağır omurilik yaralanmaları ve nörolojik bozuklukların tedavisi için kullanılması amaçlanıyor.
Reuters’ın aktardığına göre sınırlı sayıda davetli insanın bulunduğu bir toplantıda konuşan Musk, Neuralink tarafından geliştirilen beyin çipinin, altı ay içinde insan klinik denemelerine başlamasını beklediğini söyledi.

Neuralink, insanlarda klinik deneylere başlamadan önce ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) onay almak için son yıllarda hayvanlar üzerinde testler yürütüyor. Neuralink, çipi insanlar üzerinde kullanmak için henüz onay alamadı.

Musk’ın çiple ilgili beklentileriyse şimdiye kadar gerçekleşmedi. ABD’li milyarder önce 2020’de insan deneylerine başlamayı planladıklarını duyurmuş, daha sonra bunu 2021’e çekmişti. Musk, 2021 sonundaysa 2022’de insanlara çip takmaya başlayacaklarını söylemişti.

Bir beyin-bilgisayar arayüzü girişimi olan Synchron, Temmuz 2022’de cihazını ilk kez ABD’li bir hastanın beynine yerleştirmişti. Cihazın amacı, hastanın hareket kabiliyetini kaybettikten sonra bile düşüncelerini kullanarak e-posta ve mesaj göndermesini sağlamak.

Şirket 2019’da cihazını Avustralya’nın Melbourne kentindeki ilk insan hastasına yerleştirmişti.

Şu anda maymunlar üzerinde test edilen beyin çipleri, ABD'li hayvanları koruma kuruluşu PCRM tarafıdan suçlandı. Örgüt, elde edilen 600'den fazla kayıtta 23 maymunun istilacı saldırılara maruz kaldığını ve deneylerin ölümcül olduğunu ifade etti.

Öte yandan aynı şikayet belgelerinde Neuralink personelinin, çiplerin test edildiği maymunlar için gerekli veterinerlik hizmeti sağlamadığı bilgisi de yer alıyor.

İddiaya göre maymunların kafa tasları çelik kolonlarla çivilenirken, yapılan implantların hayvanlarda nöbet geçirmeye neden olduğu söyleniyor.