'Bu yazımda aktüel konulardan bahsetmeyeceğim. Çok mühim olduğunu ve bunları bilip uygulamamızın her şeyden daha elzem olduğunu düşündüğüm hususları dile getireceğim' diye belirterek, birinci bölümünde beş maddesini kaleme aldığım yazının ikinci bölümüyle devam edelim:

6. Allah-ü Teala Hazretleri, sahih imandan sonra beş vakit namazın kılınmasını kesin şekilde emir buyurmuştur. 

Bu emre riayet ederek günlük namazlarını, dosdoğru kılanlar inşallah kurtulurlar. Namazı terk edenler, helak olurlar.

Elbette sadece namaz yeterli değildir!

"Vay o namaz kılanlara ki, kıldıkları namazdan gafildirler…" Ayet-i Kerimesine muhatap olmamak için, namazını, günlük hayatına, aile hayatına, ticari, siyasi ve toplumsal hayatına, güzel ahlak ve doğruluk olarak yansıtmak gerekir ve bu, çok da mühimdir! 

Yoksa, bizi kötülüklerden alıkoymayan namazın ne önemi var ki?!.. 


 

7. ALLAH Azze ve Celle Hazretleri, Resûlullah Efendimiz Hazret-i Muhammed Aleyhisselam'ı, bizlere ve bütün insanlara güzel bir örnek ve model olarak göndermiş ve göstermiştir. 

"O" (sav)'i model olarak kabul edip, "O"nun sünnet-i seniyyesine hassasiyet göstererek içtenlikle uyan ve sahip çıkan kişiler de, toplumlar da, kurtulurlar. Sünnet-i Seniyye'yi hafife alanlar, helak olurlar! 


 

8. Allah-ü Teala Hazretleri, bize, zekâtı farz kılmıştır. 

Zekâtları, Kur’an’a, fıkha, şeriata uygun şekilde dosdoğru ödeyenler, ilahi rızayı kazanırlar ve kurtulurlar.

Zekât vermeyenler ya da yerli yerinde vermeyenler, helak olurlar! 

Zekât almaya hakkı olmayan kimselerin ve kurumların, bu dini vecibeyi suistimal ederek zekât almaları ve toplamaları da haramdır! Böyleleri, cehennem ateşi toplamış olurlar ve sonunda belalarını bulurlar! 

9-  Allah-u Teala Hazretleri ve "O" nun kutlu Rasulu Efendimiz Hazret-i Muhammed Aleyhisselam (Salât ve selam olsun O'na), bize, İHLASın çok önemli olduğunu beyan etmişlerdir. 

İhlas, bir fiili, bir iyiliği, insanların övgüsünü ve takdirini kazanmak veya alkış almak için değil, yalnız Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için, içten gelerek yapmaktır diye tarif edilebilir kısaca.. 

İhlâssız ibadet, ihlâssız ilim, ihlâssız hizmetler makbul değildir! 

Bir hadis-i şerif'te, ihlâssız âlimin, ihlâssız mücahidin ve ihlâssız zenginin, yüz üstü sürüklenerek cehenneme atılacağı beyan buyrulmuştur.


 

10. İslam’ı, gündelik hayatımıza uygulamak için, kendine yetecek, kendini kurtaracak dini farizaları ve sair bilgileri öğrenmek kadın-erkek her Müslüman’a farzdır. 

Dinini doğru öğrenmeyenler, cahil kalanlar, helak olurlar! 


 

11. Allah-ü Teala Hazretleri, bize, zinayı yasaklamıştır!

Buna hiç bir kılıf bulmadan, dikkat etmek gerekir. Bunu önemsemeyenler, hükmünü inkâr edenler, helak olurlar! 


 

12. Allah-ü Teala Hazretleri, bize faizi, kesinlikle haram kılmıştır!

Faizden, hiç bir gerekçe ve bahane bulmadan, ateşten kaçar gibi kaçınmamız gerekir! 


 

13. Rasulullah Efendimiz (sav), “İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de gerçekten iman etmiş olamazsınız” buyurmuştur. 

Müminlerin birbirlerini sevmeleri, birbirlerini desteklemeleri gerekir. Biirliği, dirliği ve iman kardeşliğini zedeleyenler, fitne fesat çıkaranlar, helak olurlar! 

… 

Allah cc, bizi, akıllı, ihlaslı, çalışkan, iyilik sahibi, mütevazi ve muvahhid kullarının arasına dahil ediversin ve bizi, dünya imtihanını kazanan salih kullarından  eylesin! 

Fi Emanillah