1986 yılındaki Çernobil Nükleer Faciası'ndan etkilenen ülkeler arasında yer alan Türkiye'de konuyla ilgili farklı görüşler nedeniyle kamuoyunda belirsilik oluşmuştu. Bu belirsizlik ortamını dağıtmak isteyen dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral, Radyasyon Komitesi'nin başındaki isim olarak yekili kişinin kendisi olduğunu vurgulamıştı.

RADYASYON HABERLERİ BÜYÜTÜLÜYOR

'Radyasyon konusunda benden başka kimse konuşamaz' diyen Aral, ''Dinine, imanına inanan radyasyon ver demez. Radyasyon haberlerinin büyütülmesi yüzünden turizmimiz de ticaretimiz de aksadı.'' ifadelerini kullandı. Açıklamalarını sürdüren Aral, ''Avrupa'da hiç kimse sahillerimiz kirlendi, yiyeceklerimizi kontrolden geçiriyoruz demiyor. Biz ise bu laflarla turist kaçırıyoruz. Suudi Arabistan bile kamyonlarımızı kontrole başladı.'' demişti.

ÖZÜR DİLEDİ AMA OLANLAR OLDU

Aradan geçen yılların ardından ''Türkiye'den özür dilerim'' diyen Cahit Aral, ''Çernobil'den 2.5 ay sonra ölçümler başlatıldı. İşte felaket bu boşlukta oluştu. Türkiye'nin radyasyona maruz kaldığını öğrenmiştik ama artık çok geçti. Olaydan 33 gün sonra Radyasyon Komitesi'nin başına geçtim. Raporlar geldikçe 'eyvah felaket' diyorduk. Elimizde imkan yoktu. Bunun sorumlusu da hükümettir. Hadiseden sonra Türk milletinin ana korumasını yapamadık.'' ifadelerini kullanmıştı.