"Suriye, Rusya'nın Türkiye zirvesine aracılık etme çabalarına direniyor" başlıklı haberinde Reuters, farklı kaynaklara dayanarak Rusya'nın Türkiye-Suriye arasında görüşme yapılması için yürütülen çalışma Şam tarafından kabul edilmedi.

"SEÇİM ÖNCESİ OLMAZ"

Reuters'ın isim vermeden aktardığı kaynaklara göre, Esad'ın Türkiye'de seçim öncesi sürece dikkat çekerek "Erdoğan lehine sonuçlanacağı" için görüşmeyi kabul etmediğini iddia etti. Aynı kaynakların beklenti halini alan görüşmeyle ilgili, Türkiye'de mevcut Suriyeli sığınmacıların geri dönüşünün masaya yatırılmasının Erdoğan'a seçim öncesinde önemli bir destek kazandıracağını kaydettikleri belirtildi.

Suriye'nin dışişleri bakanları toplantısının da olumsuz karşılandığı kaydedilen haberde, "Erdoğan'ın eline neden bedava zafer verelim? Seçim öncesi yakınlaşma olmaz" ifadesine yer verildi.

Ajans, diğer kaynağın ise Şam'ın somut bir öneri beklediğini, bunun dışında görüşmenin faydasının olmadığını ve TSK'nın ülke topraklarının kuzeyinde düzenlenen operasyonlardan rahatsızlık duyduklarını aktardı.

"PUTİN BU YOLU YAVAŞ YAVAŞ HAZIRLIYOR"

Öte yandan aynı kaynağın Esad-Erdoğan görüşmesinin "çok da uzak olmayan bir gelecekte" mümkün olabileceği görüşüne yer verilirken, "Putin bu yolu yavaş yavaş hazırlıyor. Bu Suriye'de çok büyük bir değişimin başlangıcı olabilir ve Türkiye'ye çok olumlu etkide bulunabilir. Rusya'nın da birçok alanda gerilmişken bu onun da yararına olabilir" sözlerine yer verildi.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov bugün yaptığı bir açıklamada Erdoğan ve Esad'ın Rusya'da görüşebileceğini ifade etmiş, ancak henüz ayrıntıların belli olmadığını sözlerine eklemişti.

Erdoğan, geçtiğimiz haftalarda Endonezya'da düzenlenen G20 toplantısı sırasında yaptığı açıklamada seçimden sonra Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la ilişkilerle ilgili olarak "Haziran seçiminden sonra bir sil baştan yapabiliriz." şeklinde konuşmuştu.