Falaşa Yahudileri, 1970’lerden itibaren Etiyopya’dan İsrail’e göç etmeye başlayan ‘siyahi Yahudiler’. Özellikle 1984’ten sonra göç hızları artış gösteren Falaşa Yahudileri, Etiyopya’da kapalı bir toplum olarak yaşamaktayken, İsrail’e gelerek ‘beyaz Yahudilerle’ karşılaşır.

Ancak Arz-ı Mev’ud’a yaptıkları bu yolculuk, bekledikleri gibi sonuçlanmaz ve İsrail’de ırkçı bir tavırla karşılaşırlar. Siyah renkli tenleri yüzünden Yahudi kabul edilmez, dini törenden başka bir yöntemle evlenilmeyen İsrail’de, evlenmek için Hahamlar’ın önünde bir ihtida töreninden geçerek ‘yeniden Yahudi olup’ evlenirler.

İşçilik oranı %80 olan Falaşa Yahudi toplumunda, çalışanların %90’ı ‘kol hizmetlerinde’ görevlidir. Ancak ilerleyen dönemlerde, Filistinlilerin yaptıkları düşük ücretli işlerin kendilerine kalması muhtemeldir. Ayrıca Falaşaların Siyonist İsrail ordusundaki nüfusları da giderek artmaktadır.

Daha önce Falaşaların bağışladıkları kanların, kullanılmayıp atıldığı ortaya çıkarılmış, bunun üzerine ‘siyahi Yahudiler’ protestolar düzenleyerek ‘Biz siyah tenliyiz, siz beyaz. Ancak bizim de kanımız kırmızı ve biz de Yahudiyiz’ demiş ve bir özür elde etmeyi başarmışlardı. Ama durum gösteriyor ki, söz konusu ayrımcılıkta pek de bir düzelme söz konusu olmamış.