Süleymancılar Cemaati yönetiminde olduğu iddia edilen “Fazilet Emlak ve Fazilet Yapı” şirketi ile bir çok isme yönelik; dini duyguları istismar ederek nitelikli dolandırıcılık, tehdit ve şantaj suçlarından haklarında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nda soruşturma başlatıldı.

YENİ MAĞDURLAR DA DİLEKÇE VERDİ

Yaşanan gelişmlerin ardından savcılığa yeni mağdurların da dilekçe vererek “Bu kişiler bizi de dolandırdı. Müşteki ve Tanık sıfatıyla dosyaya katılmak ve makamınız tarafından dinlenmek istiyoruz. Biz de mağduruz. Şikayetçiyiz.” diyerek, beyanda bulundukları ortaya çıktı.

Aynı usül ve yöntemlerle dolandırıldım, ‘ben de mağdurum'

Veryansın TV'nin haberine göre, “Aynı yöntemlerle bende dolandırıldım” diye dilekçe vererek şikayetçi olan bir mağdurun verdiği ifadede,  “Savcılık makamınca yürütülen dosyada ismi geçen Fazilet Yapı Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. firması ve yetkililerinden benim de şikayetim devam etmektedir. Ben de bu firma yetkilileri tarafından dolandırılarak mağdur edildim ve mağduriyetim halen de devam etmektedir. Basın da ve gazetelerde T.A. isimli mağdurun haberlerini okudum. Anlatılanların tamamının doğru ve gerçekçi olduğunu ben de biliyorum. Çünkü aynı usul ve yöntemlerle ve hemde zincirleme şekliyle ben de bu kişilerce dolandırıldım. İşbu dosyada kurumunuzun ve makamınızın çağrısı üzerine ifade vermek üzere hazırım. Çünkü konu ile ilgili söyleyeceklerim ve sunacağım belgelerle şüphelilerin ilgili suç ve suçları işlediklerinin sabit olduğu tarafınızdan zaten tespit edilebilecektir. Tarafımın şahit veya mağdur olarak dosyaya eklenmesini arz ile talep ediyorum. Tarafınızca gereğinin yapılması için saygılarımla arz ederim.” açıklamaları yer aldı.

Bilgim olmadan, ‘üzerime şirket açıp birçok usulsüz işlere imza atmışlar’

Dilekçe vererek şikayetçi olan bir başka mağdurun ifadesinde, ”Savcılığınızda yürütülen dosyada müşteki sıfatıyla katılan olmak istiyorum. Şöyleki, Fazilet Yapı Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Yöneticileri tarafından bende mağdur edildim. Kendileri şahsımdan imza alarak bu şirketi üzerime yapmış ve tüm şirket yetkilerini de kötüye kullanmışlardır. Yaşanan bu olayda ben aslında vekâlet vermedim. Bana söylenen ÜMRANİYE AS YAPI ve ÜMRANİYE KG İNŞAAT ismli firmalara komisyon bedeli karşılığında arsa toplama usulüyle takibi yapacağım söylendi. Bende emekli ve başka hiçbir geliri olmayan biri olarak ve dini duygularım da kullanılarak manevi anlamda kendilerine inandım ve yaptıkları teklifi de kabul etmek zorunda kaldım. Ancak, bu süreçte şirket yöneticileri tarafından ticaret maksatlı olmayan tutum ve davranışlar ve özelliklede mağdur edildiği ve haklarını almak istedikleri için şirketin Ümraniye'de bulunan ofislerine gelmek zorunda kalan mağdurların düştüğü durumları gördükten sonra kendileri ile vicdani olarak birlikte çalışmamam gerektiğine inandım. Hemen kendilerine ayrılmak istediğimi beyan ettim. Kendileri de şahsıma yine bir imza attırarak sözde ilişiğimi kesmişlerdi. Oysaki sonralardan öğrendiğim kadarıyla şahsım adına şirket devri yapılmış, hemen akabinde de sermaye artırımına gidilmiş ve birde üstüne resmi gazetede "alacaklılara çağrı daveti" amaçlı ilan vermişler. Benim bu yapılan eylemlerin hiçbirinden kesinlikle haberim yoktur. (Haberim henüz yeni oldu.) Daha sonraları da bu kişiler tarafından dolandırılan kişilerce haklarında açılan davaların olduğunu da duydum. Özelliklede son zamanlarda çevremizde ve basında çıkan haberlerden vahim bu durumları da öğrendim. Bende bu anlamda mağdurum. Bu kişiler şahsımı ve benden aldıkları imza ile birçok sözleşme yaptıklarını ve bu yetki ile birçok taahhütte bulunduklarını ve bu şekilde de bir sürü insanı dolandırdıklarını öğrendim. Özelliklede Hamza Hatipoğlu, Selim Çifçi, Seyfettin Çifçi ve Havva Nihal Çifçi bu işleri yapmıştır. Atmış olduğum bu imzalar nedeniyle başıma neler gelecegini bilemiyorum. Haklarında açılan bu soruşturmada müşteki sıfatıyla makamınızca celp edilerek dinlenmek istiyorum. Şikayetçiyim” açıklamaları yer aldı.

NE OLMUŞTU?

Kendilerini Süleymancılar cemaati içinde üst düzey yönetici olduklarını iddia edip dini duyguları istismar ederek dolandırıcılık yaptıkları iddiasıyla haklarında “Tehdit ve Nitelikli dolandırıcılık” suçlarından soruşturma başlatıldığı ortaya çıkmıştı. Konut satın alan ve ödemesini de peşin yaptıkları halde dolandırılan mağdurlardan T.A.’nın şikayetiyle başlatılan soruşturmalar nezdindeki tüm detaylar kamuoyunda basına yansımış ve bu haberlerin kaldırılması için de “Haberleri kaldırın” tehdidinde bulunulduğu da gündeme gelmişti.

Bağış diye cemaate para toplayıp suç çetelerine aktarmışlar

Süleymancılar cemaatinin kadınlardan sorumlu yönetici olduğunu söyleyen H.N.Ç. ile Anadolu yakası emlakçılık sorumlusu olan ve daha önce de resmi belgede sahtecilik ile nitelikli dolandırıcılık suçundan cezaevinde tutuklu bulunan S.Ç., Ümraniye Fazilet Emlak isimli şirketi 18 yaşına yeni girmiş çocukları F.S.Ç.‘nin üzerine yapmak suretiyle tüm yetkilerini de elinden alarak dolandırıcılık eylemlerini gerçekleştirmiş ve onlarca kişiyi mağdur etmişlerdi. Mağdurlara satın aldıkları konutları sözde  teslim edebilmek  için dini söylemlerle bağış adı altında daha fazla para aldıkları ve  karşılığında da makbuz vermediklerini ve mağdurları bu yöntemle ustaca kandırdıkaları da ortaya çıkmıştı. Haklarını arayan mağdurları susturmak için de Ankara’da suç çetesi lideri olarak bilinen M.A.’ya da ödemeler yapmışlardı.

Üst düzey kamu görevlilerinin ismini kullanarak göz dağı vermişler

Şüpheliler, ’'Ümraniye İlçe Belediyesi Başkanı İsmet Yıldırım’ın da kendileri gibi Süleymancılar cemaatinden yönetici olduğunu, kendilerinin de manevi anlamda kardeş-abileri olduklarını, birçok ortak projede yer aldıklarını ve tüm inşaat işlerinin ilgili müdürlüklerine de bizzat belediye başkanının talimat vererek kolaylık sağlanmasının önünü açtığını, bir miktar ödemeyle de işleri kolaylaştırdığını” söylediklerini ve özellikle de  ‘üst düzey bir emniyet mensubunun ismini de vererek bu kişinin kendilerinin arkalarında durduğu, yabancı uyruklu personellerinin çalışma ve oturum gibi konularında yardım ettiği ve müşterilerine ait özel bilgileri elde etmek istediklerinde destek verdiği’ gibi söylemlerle mağdurları korkutmaya çalıştıkları gündeme gelmişti.

Cemaat lideri ‘Alihan Kuriş’ ismi rahatsızlığa neden olmuştu

Merkezi İstanbul Ümraniye’de bulunan Cemaatin yönetiminde olduğu öne sürülen “Fazilet Emlak ve Fazilet Yapı”nın resmi yetkilisi olan ve Alihan Kuriş’in de yardımcısı olduğunu iddia eden H.H. basındaki haberlerden hemen sonra mağdurlardan T.A.’ya yönelik, ”Alihan’ı ne diye söylüyorsun lan, sen bir daha onun adını ağzına al bak ne oluyor”, “Haberleri kaldırmazsan sana ödemeni iade etmeyeceğiz”, “Oğlum ben zaten Alzheimer’ım bana hiçbir şey olmaz, olan sana olur”, “Birimiz daha gider yatar, diğerleri de yine ona bakar”, “Bir Muskalık canın var, Metafizik Suikasti yaparız” tehditlerde bulunduğu belirtildi.

CEMAAT YALANLAMADA BULUNMADI

Yeni mağdurların da ortaya çıktığı bilgisi sonrasında başka kişileri dolandırdığı iddiasıyla icra müdürlükleri ve ceza mahkemelerinde yürütülen davaların olduğu bilgisi de ortaya çıktı. Cemaat lideri Alihan Kuriş ve cemaat kanadından bu kişiler hakkında, “Bu kişiler bizden değil, biz bu kişileri tanımıyoruz veya bu kişilere iddialardaki gibi cemaatimiz herhangi bir yetki veya sorumluluk vermememiştir” şeklinde bir yalanlama yapmamış olması olaylara ilişkin tüm iddiaların doğruluğunu güçlendiriyor.  Kamuoyunda şimdi  tüm gözler  ilgili savcılıkların hazırlayacağı iddianamede, vahim iddialar karşısındaki verilecek kararların merakla beklendiği de netlik gösteriyor.