Ramazan 2021

Abdülhamid'in çizdirdiği "özel harita" ilgi görüyor!

Abone Ol

Sultan II. Abdülhamid dönemine ait 150 harita ve planı gün yüzüne çıkararak tek kitapta bir araya getiilrdi.

"Sultan II. Abdülhamid Devri Harita ve Planlarında İstanbul" adlı kitapta, Sultan II. Abdülhamid'in emriyle hazırlanan harita ve planların yanı sıra 19. yüzyılın başlarından itibaren İstanbul ve çevresindeki padişah mülkleri, imar faaliyetleri, köprü ve resmi dairelerin çizimleri, askeri yapılar ve nüfus ile ilgili haritalar da bulunuyor.

Kitapta yer alan bilgilere göre, büyük fotoğraf albümleriyle ülkenin her yanındaki gelişmeleri takip eden II. Abdülhamid, İstanbul ve çevresini semt semt haritalarıyla toplamış. Osmanlı şehirlerinin haritalarını içeren 1308/1891 tarihli ve karton üzerine renkli, el yapımı 24 haritadan oluşan atlas, 76x122 santimetre boyutlarında bulunuyor.

Çoğu el yapımı olan haritaların arka kısımları atlas kumaş ile kaplıyken kitapta bulunan en eski tarihli harita 1806-1807 tarihli. Söz konusu harita, İstanbul'da yeniden inşa edilen tabyalarda yer alan topların menzillerini gösteriyor. Hendesehane ürünü olan harita, 82x92 santimetre ebadında renkli ve el yapımı.

Çalışmada yer alan en yeni tarihli harita, 1902 yılına ait. Harita, Küçükçekmece kazasına tabi Alibeyköyü çiftliğinin karton üzerine bez, renkli, el yapımı, 134x190 santimetre boyutunda.

Kitapta yer alan haritaların yer ve konularına bakıldığında ülkenin askeri yönden müdafaasından başlayarak, ulaşım yolları, meşhur mahalleri ve stratejik yerlerinin dönemin çağdaş teknolojileri mümkün olduğunca kullanılarak tespit edildiği görülüyor. Bu sayede ihtiyaç halinde nerede ve ne tür tedbirler alınacağı kolaylıkla belirlenebiliyor.

İstanbul'un su yolları ve bendlerinin haritaları...

İstanbul Boğazı haritası: İstinye Limanı'ndan Karadeniz'e kadar

Karadeniz Boğazı haritası

İstanbul Boğazı haritası, diğer haritalardan farklı olarak Anadolu yakasından görünür şekilde çizilmiş.

Haritada Rumeli Kavağı, Anadolu Kavağı, Tarabya, Baltalimanı, Rumelihisarı ve İstinye görünmektedir.

Gemilerin İstanbul Boğazı'nda emniyetli bir şekilde seyahatini sağlamak için..

Tarih Yarımada haritası üzerinde; Müslüman, Hıristiyan ve Yahudi halkının nüfus

Haseki Nisa Hastanesi

Büyükada'da yapılacak Camii Şerif'in taslağı

Galipçe Kalesi

Büyük Liman Kalesi

Poyraz Kalesi

Avrupa haritası Edirne, İstanbul ve Selanik vilayetleri

Marmara Denizi haritası: Kırmız ile işaretli yerler Rumeli ve Anadolu Kıtası demiryollarını göstermekte.

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }