Ramazan 2021

Adıyaman denince akla gelenler! Adıyaman'ın neyi meşhur?

Abone Ol

Kuzeyinde Malatya, güneyinde Gaziantep ve Şanlıurfa, doğusunda Diyarbakır ve batısında Kahramanmaraş yer almaktadır.

Kentin adı ‘Yedi Yaman’, ‘Vadi-i Leman’ (Güzel Vadi) anlamlarının zamanla değişmesinden geldiği düşünülmektedir. Bölgede yaşayan Kürtler de kenti Semsur olarak ifade etmektedir.

Adıyaman'ın Kahta ilçesine bağlı Menzil Köyü, Menzil Cemaati'nin merkezi konumunda ve her yıl binlerce insan bu köyü ziyaret etmektedir.

Şanlıurfalılarla uzun yıllardır kavga içine girilen ve paylaşılamayan yiyecek konumuna düşen 'çiğ köfte' Adıyamanlıların egemenliğiyle neredeyse tüm Türkiye'de kendine Pazar alanı bulmayı başardı.

Malatya sınırına yakın bir bölgede bulunan Nemrud Dağı da Adıyamanlılar ile Malatyalılar arasında hep bir sorun oldu. Kommagene Krallığı'na başkentlik yapmış olan Adıyaman, Nemrud Dağı'nda Kommagene Kralı'nın yaptırdığı eserlerin ev sahibi olarak bilinir. Nemrud Dağı, aynı zamanda dünyada güneşin doğuşunun seyredildiği en güzel yerlerdendir. Nemrud Dağı’nın yanı sıra Cendere Köprüsü, Adıyaman Kalesi, Arseme ve Perre antik kentleri gibi çok sayıda önemli tarihi eserlere sahiptir.

Yine Adıyamanlılar, antep fıstığının Adıyaman’da üretildiğini fakat pazarlamasını Anteplilerin yaptığını söylemektedir. Türkiye'nin en kaliteli tütünlerinden olan Çelikhan tütünü, Peygamber Üzümü olarak bilinen Besni üzümü, Adıyaman biberiyle de ünlüdür.

Ahmet Kaya, Latif Doğan, Kahtalı Mıçı, Nurettin Rençber ve Zara gibi tanınmış ses sanatçılarıyla bilinmektedir.

Türkiye’nin en büyük ve dünyanın 6. Büyük barajı olan Atatürk Barajı Golü, kentin güneyini neredeyse çepeçevre sarmaktadır.

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }