Ramazan 2021

Amasya denince akla gelenler! Amasya'nın neyi meşhur?

Abone Ol

Kuzeyinde Samsun, doğusunda Tokat, Güneyinde Yozgat, batısında Çorum bulunmaktadır.

Amasya denince ilk olarak akla tadı ve kokusuyla eşi benzeri bulunmayan Amasya elması gelir.

Dünya Mirası listesine alınan Amasya'nın tarihi evleri Yeşilırmak boyunca adeta bir masal kentini andırmaktadır.

Dünyaca bir üne sahip olan ve tarih boyunca insanlara hizmet eden Merzifon eşeği, kentin en önemli miraslarından biridir.

Osmanlıda bilim ve sanat adamlarının toplandığı kentte, padişah adayı olan şehzadeler Amasya'da eğitimlerini tamamlayıp devleti yönetmişlerdir. Bu padişahlar arasında Yıldırım Beyazıd, Çelebi Mehmet, 2. Murat, Fatih Sultan Mehmet, 2. Beyazıt ve Yavuz Sultan Selim yer almaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini oluşturan ilk kuruluş belgesi niteliğinde olan Amasya Genelgesi bu kentte imzalanmıştır.

Aşkı için dağları delen Ferhat'ın Şirin'ine vurulduĝu kenttir Amasya.

Coğrafyacıların Atası olarak bilinen Strabon, Amasya'da doğmuş ve tüm çalışmalarını yine bu kentte sürdürmüştür.

Acemi askerlerin eğitim için gönderildiği 15. Piyade Er Eğitim Tugayı ile de kulakları çınlamaktadır.

Osmanlı'nın önde gelen sadrazamlarından olan ve Ruslara karşı kazandığı başarılara rağmen 2. Viyana kuşatmasında başarısız bulunan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa da Amasya'lıdır.

İlk Türk kadın şairlerden Mihri Hatun, Hat sanatının önemli isimlerinden Şeyh Hamdullah, Tıp alanında önemli eserler ortaya koymuş ve aynı zamanda ilk Türkçe cerrahi eserin sahibi Sabuncuoğlu Şerefeddin de Amasyalıdır.

Toyga çorbası, Amasya çöreği, Sulu köfte, Bakla dolması ve Keşkek kentin önemli lezzetleri arasında yer almaktadır.

Kral kaya mezarları, ikinci Beyazıt Camii ve medresesi, Amasya Saat Kulesi, Yalıboyu evleri ve Amasya Kalesi kentin en önemli tarihi eserleri arasında yer almaktadır.

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }