Ramazan 2021

Az bilinen Ankara fotoğrafları

Abone Ol

Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), arşivlerindeki fotoğrafları paylaştı. Fotoğrafta, 1952 yılında Ankara Kalesi'ndeki pazarcılar görülüyor.

Cumhuriyet'in tanığı, medeniyetler beşiği Ankara'nın başkent oluşunun 96. yıl dönümü dolayısıyla paylaşılan fotoğraflarda 1920-1940 yıllarına ait anlar yer alıyor. Fotoğrafta, Hipodromda Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen törende 31. Piyade Alayı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü selamlıyor.

Fotoğrafta, Ankara Ulus Meydanının tepeden bir görüntüsü yer alıyor.

Fotoğrafta, II. TBMM'de Genel Kurul toplantısında 1925'de Atatürk, meclis üyelerine ve dinleyicilere hitap ederken görülmektedir.

5 / 22 Fotoğrafta, Namazgah tepesinde toplanan halk cepheye gidecek askerler için dua etmekte ve askerleri uğurlamaktadır. Fotoğrafın üstünde Osmanlı Türkçesi ile " Ankara namazgahında cemaat namazı eda ederken" yazılıdır. Namazgah adı verilen tepe, Atatürk Bulvarı ile Talat Paşa Bulvarı'nın kesiştiği köşe Namazgah Tepesi, aynı zamanda Etnoğrafya Müzesi ile Türkocağı -Halkevi) binalarının bulunduğu tepedir.

Fotoğrafta, 25 Ekim 1922 tarihli fotoğrafta Fransızların Antep'i boşaltarak terketmeleri üzerine, Ankara'da I. TBMM binası önünde 25 Aralık 1922 tarihinde yapılan askeri geçit töreni görülmektedir.

Fotoğrafta, Büyük Zafer'den sonra Ekim 1922'de Ankara'ya dönen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü karşılamak için bekleyen halk ve esnaf temsilcileri görülüyor.

Fotoğrafta, 1925'de Ulus Meydanı'nda Taşhan önünde kağnı arabasıyla, odun taşıyan bir kadın görülüyor.

Fotoğrafta, II.TBMM'ye Atatürk'ün gelişi görülüyor.

Fotoğrafta, Başkentin en önemli simgelerinden bugün Devlet Tiyatroları binası olan Evkaf Apartmanı görülüyor.

Cumhuriyet'in tanığı, medeniyetler beşiği Ankara'nın başkent oluşunun 96. yıl dönümü dolayısıyla paylaşılan fotoğraflarda 1920-1940 yıllarına ait anlar yer alıyor.

Fotoğrafta, eski Ankara İstasyon Binası ve İstasyon önünde insanlar ve kara tren görülmektedir.

Fotoğrafta, 1941 yılında Bankalar Caddesi'nden Ulus Meydanı, Zafer Anıtı, Türkiye İş Bankası ve Sümerbank görülmektedir.

Cumhuriyet'in tanığı, medeniyetler beşiği Ankara'nın başkent oluşunun 96. yıl dönümü dolayısıyla paylaşılan fotoğraflarda 1920-1940 yıllarına ait anlar yer alıyor.

Sıhhiye'den sonra Yenişehir'e doğru gelişen semte Kızılay binası yapılınca semte ve meydana Kızılay adı verildi. Kızılay binasının bahçesi de park olarak düzenlenerek Kızılay Parkı adını aldı. Kızılay Parkı uzun yıllar Ankaralıların dinlenme mekanı olmuştur. (Fotoğraf 1950'den)

Fotoğrafta, Hipodrom'da düzenlenen bir törende atlı ve yaya askerlerin resmi geçit töreni görülmektedir. HİPODROM 1936 - 1938 yılları arasında İtalyan Mimar Vietti Violi tarafından planlanarak yapıldı. Hipodromda uzun yıllar düzenli at koşuları yapılmış, ünlü Gazi koşusunun temeli de burada atılmıştır.

Fotoğraflar arasında, 1940'larda Kuğulu Park'tan bir görünümde yer alıyor.

Fotoğrafta, Anıtkabir'in havadan bir görüntüsü yer alıyor.

Fotoğrafta, Ankara Garnizonu'nun 1926'da düzenlediği tatbikatta verilen molada Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Kazım Özalp, Fahrettin Altay ve Saffet Arıkan yemek yerken görülüyor.

Fotoğrafta, 1928 yılında TBMM önünde Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen resmi geçit töreninden bir kare görülmekte.

Fotoğrafta, Karaoğlan Caddesinden 1920'li yıllardan bir görünüm.

Fotoğrafta, Ankara Kalesi'nde seyyar ekmekçi görülmekte.

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }