Ramazan 2021

Bayburt'un neyi meşhur? Bayburt denince akla gelenler...

Abone Ol

Kuzeyinde Trabzon, doğusunda Erzurum Güneyinde Erzincan, batısında Gümüşhane yer almaktadır.

1927’ye kadar Erzurum’a bağlı olan Bayburt daha sonra Gümüşhane’ye bağlanmış ve son olarak dönemin başbakanı Turgut Özal’ın ikinci memleketim dediği Bayburt 1989 yılında Türkiye’nin 69. İli olmuştur.

Hikayeleriyle Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olan Dede Korkut’un türbesi de bu kentte bulunmaktadır ve her yıl Dede Korkut Şenlikleri düzenlenmektedir.

Sadece Aydıntepe ve Demirözü ilçelerine sahip olan şehir, aynı zamanda Türkiye’nin en az ilçeye sahip kentidir.

Karadeniz Bölgesi’ni karayoluyla Doğu Anadolu’ya bağlayan Türkiye’nin önemli geçitlerinden biri olan Kop Geçidi de bu kenttedir. Aynı zamanda da Birinci Dünya Savaşı’nda Ruslara karşı gerçekleştirilen Şanlı Kop Dağı Savunması da bu bölgede gerçekleşmiştir.

2014 yılında Avrupa Konseyi Müze Ödülü’nü alan, çağdaş ve geleneksel sanat eserlerinin bir arada sergilendiği Baksı Müzesi de kentin en dikkat çeken yerleri arasında yer almaktadır.

Dönem dönem Türkiye’nin en sakin kenti seçilen Bayburt’ta cinayet vakalarına çok nadir karşılaşılırken, son 10 yılda herhangi bir kadın cinayetine rastlanmadı.

Kenti ortadan ikiye ayrın Çoruh Nehri’nde rafting yapılmaktadır.

Ziron. Köme, Lor dolması, Galacoş, kara pancar, süt böreği ve tatlı çorba gibi lezzetlere sahiptir.

Bayburt Kalesi, Korgan Köprüsü, Aydıntepe Yeraltı şehri ve Helva Köyü Buz Mağarası kentin gezilip görülmesi gereken yerleri arasında yer almaktadır.

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }