Ramazan 2021

Çankırı'nın neyi meşhur?

Abone Ol

Ilgaz Anadolu'nun sen yüce bir dağısın' türküsünü bir anda mırıldanmaya başladınız değil mi?

Kuzeyinde Kastamonu ve Karabük, batısında Bolu, güneyinde Ankara ve Kırıkkale, doğusunda Çorum yer almaktadır.

Çankırı da Çorum gibi Karadeniz ve iç Anadolu Bölgesi arasında kalmış, ne Karadenizli ne de iç Anadolulu olabilmeyi başarabilmiştir.

Canan Karatay'ın da öve öve bitiremediği ve altın olarak tanımladığı kaya tuzunun Türkiye'de en çok çıkarıldığı yerdir, Çankırı.

Klasik Türk mimari yapısının en güzel örnekleri yine bu kentte karşımıza çıkmaktadır. Türkiye'nin tüm kentlerinde olduğu gibi Çankırı'dan büyükşehirlere göçenlerin genel kuruyemişçilikle uğraşmaktadır.

Londra Belediye Başkanlığı, İngiltere Dışişleri Bakanlığı ve son olarak İngiltere Başbakanı olarak görevini yürüten Boris Johnson'ın dedesi son Osmanlı İçişleri Bakanı Ali Kemal de Çankırılıdır.

Hatta Johnson dedelerinin memleketini ziyaret için Çankırı'nın Orta ilçesini de ziyaret etmeyi ihmal etmemiştir.

Çankırıspor'un kulüp başkanı Sevda Karaali Türkiye'nin ilk kadın futbol kulübü başkanıdır ve görevini halen daha sürdürmektedir.

1995 yılında Karabük'ün il olmasıyla birlikte Çankırı'nın Ovacık ve Eskipazar ilçeleri Karabük'e bağlandı. Böylece iki ilçede yaşayan Çankırılılar bir gecede Karabüklü oldu.

1925 yılında mecliste alınan bir kararla kentin adı Kengırı’dan Çankırı'ya çevrilmiştir.

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }