Ramazan 2021

Dünyadaki seyrek nüfuslu yerler

Abone Ol

1-Alaska ABD'nin yüzölçümü en büyük, nüfus yoğunluğu en az olan eyâletidir. Rus İmparatorluğu'ndan 30 Mart 1867'de 7,2 milyon dolar karşılığında satın alınarak ABD'ye katılmıştır

2- Amazon havzası Amazon havzasının iklimi insanlar için elverişli olmayan bir karaktere sahiptir. İki mevsim halinde görülür. Birisi üç ile beş ay süren kurak, ikincisi de bol yağmurlu geçen yağışlı mevsimdir.

3- Sibirya Sibirya, Rusya'nın, Ural Dağları'ndan Büyük Okyanus'a kadar uzanan topraklarına verilen ad. Sibirya, Kazakistan ve Orta Asya'yı meydana getiren diğer cumhuriyetleri de ihtiva eder. Yaklaşık olarak 13 milyon km²'lik bir yüzölçümüne sahiptir.

4- Orta Asya Orta Asya farklı yüzey şekillerine sahip olan geniş bir alandır. Bu bölge yüksek düzlükler ve dağlar (Tanrı Dağları), geniş çöller (Karakum, Kızılkum, Taklamakan) ve özellikle ağaçsız bozkırlara sahiptir.

5- Himalayalar Himalayalar, dünyanın en büyük ve en yüksek sıradağları arasında zirveyi çeker. Asya'nın orta güney kısmında, doğu batı doğrultusunda uzanır. Dünyanın en yüksek zirvesi Everest'i (8848 m) içine alır. Everest Tepesi, Nepal ile Tibet (Çin) sınırında yer alır. Everest tepesi Nepal'in sınırları içerisindedir. Himalayalar, levha tektoniği kuramına göre, iki kıtasal levhanın yani Hindistan levhası ve Asya levhasının çarpışması sonucu oluşmuştur ve bu oluşum hâlen devam etmektedir.

6- Orta Avustralya Orta Avusturalya, Avustralya kıtasının tam ortasını oluşturmakla beraber, çeşitli iklimler yaşanan bu kıtadaki çöl bölgesini oluşturur. Yerleşim neredeyse yoktur.

7- Sahra Bölgesi Sahra bölgesi tamamen çöl ile kaplı olan bir bölgedir. Yerleşim yok denecek kadar azdır.

8- Arap Yarımadası Arap yarımadası çöl ile kaplı bir bölgedir. Yerleşimler kızıldeniz çevresi ve basra körfezi çevresine kuruludur.

9- Grönland Grönland dünyanın en büyü kadasıdır. Nüfüs bakımından 600 bin civarı insan yaşamaktadır.

10- Andlar ( And Dağları) And dağları güney Amerika'da, Ekvator'dan başlayarak güneyde, Patagonya bölgesine kadar devam eden dünyanın en uzun sıradağlarıdır.

11- Kongo Havzası Kongo Havzası, aynı Amazon Havzası gibi aynı iklime ve bitki örtüsüne sahiptir. oldukça zengin bitki türü ve hayvan çeşitliliği olan bölgede yerleşim neredeyse hiç yoktur.

12- Kanada Çoğu bölgesi buzullar ile kaplı olan Kanada'nın yerleşimi daha çok güney bölgesinde yer alır.

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }