Ramazan 2021

Kasım Süleymani'nin ölümünün birinci yılı

Abone Ol

ABD'nin düzenlediği saldırıda öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, ölümünün birinci yılında anılıyor.

Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Süleymani, 3 Ocak 2020`de Bağdat`ı ziyareti sırasında ABD`nin düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybetmişti.

Saldırıda Süleymani, Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis, İranlı subaylar ve Iraklı korumalarla birlikte 10 kişi ölmüştü.

İran`ın Ortadoğu`daki etkisinin mimarlarından biri ve en önemli aktörüydü. Kasım Süleymani etkisi uzun yıllar boyunca hissedildi.

İran’ın içinde ve dışında da adını duyuran Süleymani, Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen’de İran nüfuzunu artırdı ve Tahran’a bağlı silahlı milisler devşirdi.

Süleymani, özellikle Suriye ve Irak’taki savaşlarda etkili bir rol oynadı. Bizzat cephede bulunarak Suriye’de Esed ordusunun ve yanında savaşan Şii milislerin kazanımlar elde etmesini sağladı. Irak’ta çoğunlukla Şiilerden oluşan Haşdi Şabii milislerinin mücadelesine yön verdi.

Kasım Süleymani, kendisini hedef alan birden çok suikast girişimini atlatmıştı.

ran-Irak savaşı sırasında yıldızı parlayan Kasım Süleymani, 1998 yılında İran Devrim Muhafızları Ordusu`nun komutanlığına getirildi. O sırada Lübnan’daki Şii silahlı örgüt Hizbullah, Suriye’deki Hafız Esed rejimi ve Irak’taki Şii gruplarla ile bağlantılarını pekiştirdi.

Süleymani’nin liderliğindeki İran Devrim Muhafızları, bu aktörlerin üzerinden Ortadoğu’da istihbari, mali ve siyasi etkisini ülke sınırlarının dışına taşıdı.

Süleymani, Suriye’de oluşan boşluktan yararlanarak gücüne güç katan El Kaide çizgisindeki DEAŞ ile mücadelenin etkili bir figürüydü.

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }