Ramazan 2021

Kırşehir'in neyi meşhur? Kırşehir denince akla gelenler...

Abone Ol

Kuzeyinde Kırıkkale, doğusunda Yozgat, batısında Ankara ve güneyinde Aksaray ile Nevşehir bulunmaktadır.

1924 yılında il olan Kırşehir, 1954 yılında Nevşehir’in olmasıyla birlikte ilçe haline dönüştürüldü. 1957 yılında Ankara’nın Kaman, Yozgat’ın Çiçekdağı ve Nevşehir’in Mucur ilçelerini bünyesine katarak tekrar il olmuştur. Kırşehir’in ilçe yapılıp tekrar il olmasının arkasında dönemin Demokrat Partisi ile Cumhuriyetçi Millet Partisi arasındaki bir hesaplaşmadan kaynaklandığı, yıllarca söylendi ve tartışıldı.

Anadolu’da esnaf dayanışmasının temellerini atan Ahilik teşkilatı’nın kurucusu Ahi Evran, Kırşehir’in Ahiliğin merkezi olmasını sağlamıştır.

Osmanlı Devleti’nin kurulmasında ve yükselmesinde büyük bir rolü bulunan Şeyh Edebali, Kırşehir’de dünyaya gelmiştir.

Hılla Gölü bahçesinde içilen lezzetli bir çaydır, Kırşehir…

Türk halk müziğinde bir uzun hava türü olan Bozlak ve onları seslendiren saz üstadı ozanlarıyla tanınmıştır Bozkırın Tezenesi olarak adlandırılan Neşat Ertaş’ın anayurdudur, Kırşehir… Aynı zamanda Uğur Mumcu, Yılmaz Köksal ve Nuri Şahin’in de…

İnce kabuğu ve lezzetiyle dünya çapında bir üne sahip olan Kaman cevizi, Çullama, Keşkef, Çirleme, Kırşehir köftesi ve Sütlü pilav gibi herkesin pek bilmediği lezzetlere sahiptir

1271 yılında yapılan dünyanın ilk rasathanesi ve astronomi yüksekokulu olan CacaBey Camii medresesi de kentin merkezinde çağlara meydan okumaya devam ediyor. Aynı zamanda Ahi Evran Camii, Mucur Yeraltı Şehri ve Üçayak Kilisesi gibi çok önemli tarihi eserlere sahiptir.

Kuş Cenneti olarak bilinen Seyfe Gölü ve Kızılırmak’ın boynunda bir gerdanlık gibi uzanan Hirfanlı Barajı kentin dikkat çeken yerleri arasındadır.

Trabzonspor’un Trabzonlu olmayan iki başkanından biri olan ve Trabzonspor’a 4 şampiyonluk kazandırarak en başarılı başkan olan Şamil Ekinci de Kırşehirlidir.

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }