Ramazan 2021

Nevşehir'in neyi meşhur? Nevşehir denince akla gelenler...

Abone Ol

Kuzeyinde Kırşehir ile Yozgat, doğusunda Kayseri, batısında Aksaray ve güneyinde Niğde bulunmaktadır.

Osmanlı Devleti’nin en tanınmış sadrazamlarından biri olan Nevşehirli Damat İbrahim Paşa, Niğde’ye bağlı Ürgüp kasabasının bir köyü olan Muşkara’nın adını Nevşehir olarak değiştirerek, bugün Türkiye’nin 81 ilinden biri olmasını yüzyıllar önce sağladı.

Nevşehir denince ilk akla gelen; Ürgüp ve Göreme civarında bulunan, Türkiye turizmine de büyük bir katkı sağlayan Kapadokya Peribacalarıdır. Doğal yollarla oluşan peribacalarının içleri yontularak oluşturulan yeraltı şehirleri, balon turları ve çok sayıda etkinlikle cazibe merkezi haline dönüştü. Çok sayıda yeraltı kilisesinin bulunduğu kent, Hrıstiyanlığın önemli bir merkezi olarak bilinmekte ve Hacı olmak isteyen hrıstiyanları ağırlamaktadır.

‘Güzel atlar diyarı’ anlamına gelen Kapadokya’da bugün halen daha Yılkı atları, özgürce dolaşırken, bir kısmı da At safarisi için kullanılmaktadır.

Türk ve dünya sinemasına ait birçok belgesel, film ve dizi Kapadokya bölgesinde çekilmiştir. Bunlar arasında; Hollywood yapımı Hayalet Sürücü ve Türkiye’de izlenme rekorları kıran Asmalı Konak dizisi de yer almaktadır.

Anadolu erenlerinden Hacı Bektaş-ı Veli’nin türbesi de bu kentte bulunmaktadır ve her yıl anma töreni düzenlenmektedir.

Devlet ajanı ve mafya lideri olarak tanınan Susurluk Kazası’ndan sonra Türkiye’nin gündemine oturan ve halen daha tartışma konusu olan Abdullah Çatlı da Nevşehir’in tanınmış isimlerindendir.

Yıllara meydan okuyan çanak, çömlek, küp ve güveç halen daha Avanos ilçesinde üretilmektedir.

Testi kebabı, Nevşehir tava ve Nevşehir’de yaşayanların Ağpakla olarak tanımladığı çömlekte kuru fasulye de kentin en tanınmış lezzetlerindendir.

Yerli turistlerin uğrak yeri olan Kozaklı Kaplıcaları da kentin en tanınmış yerleri arasında yer almaktadır.

Newcity ve Yenişehir gibi soğuk espriler de kentin adı anılınca ortamlarda soğuk havalar esmesine neden olmaya devam ediyor.

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }