Ramazan 2021

Niğde'nin neyi meşhur?

Abone Ol

Geçti Bor’un pazarı sür eşeğini Niğde’ye! Kuzeyinde Aksaray ve Nevşehir güneyinde Adana ve Mersin doğusunda Kayseri, batısında Konya bulunmaktadır.

Herkesin malumu olduğu gibi: Sebze ve meyve hali, patates, soğan ve hurdacı denilince ilk olarak akla Niğde ve Niğdeliler gelir.

Türkiye’nin en tanınmış gazozu olan “Niğde Gazozu” tüm ülkeye yine bu kentten yayılmaktadır.

Gözünü bile kırpmadan darbecilerin önüne kendini atan 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin kahramanı Ömer halisdemir, bu gururu tüm Niğde’ye yaşatmıştır.

Rivayetlere göre Niğdeli işadamı Ferit Şahenk’in sahibi olduğu NTV’nin ‘N’sinin Niğde’nin ‘N’si olduğu söylenmektedir.

Türkiye’nin elma bahçesi olarak bilinen Niğde’de yetiştirilen dünyaca ünlü kirazlar da neredeyse tüm dünyaya ihraç edilerek ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.

Niğde Tava, Kılan Böreği, Söğürme ve Helvater Tatlısı, Niğde mutfağının en tanınmış lezzetlerindendir.

Türk Halk Müziği’nin en önemli eserlerinden biri olan Niğde Bağları türküsü, yine bu kentte hayat bulmuştur.

900 yılı aşkın bir süredir Türk yurdu olan Niğde’de Niğde Kalesi, Alaaddin Camii, Saar Kulesi ve Ak Medrese gibi çok önemli tarihi eserler bulunmaktadır. Bir dönem yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük kentlerinden olan Niğde, Aksaray ilçesinin 1989 yılında il olmasıyla birlikte coğrafi olarak küçülmüştür.

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }