Ramazan 2021

Tarihin akışını değiştiren hastalıklar: Frengi

Abone Ol

18. yüzyılda yaşamış olan bilim adamı John Hunter, Frenginin Çiçek hastalığının bir çeşidi olduğunu düşünmüş ve kendisini denek olarak kullanmıştır. Bir hastasından aldığı sıvıyı kendisine sürerek Frengi bulaştıran doktor, çok geçmeden hayatını kaybetmiştir.

Hastalığa çareyi ilk olarak Kimyacı ve Bağışıklık uzmanı Paul Ehrlich buldu. 1909’da ürettiği Salvarsan isimli antibiyotikle yüzde 98’e varan bir başarı oranı elde etti ve 65 bin kutu ilacı dünyaya ücretsiz olarak dağıttı.

Ehrlich’in Frengi salgını nedeniyle başladığı çalışmalar kemoterapi ilacı için ufuk açmış ve 20. Yüzyıl sonlarında kemoterapi alanında dikkat çeken çalışmalar yapmıştır.

Dünyanın en utanç verici deneyleri arasına giren Tuskegee Frengi Deneyi, 1932’den 1972’ye kadar tam 40 yıl sürdü ve 600 siyahi Amerikalı bu deneye tabi tutuldu. 1947 yılında Penislin’le Frengi’nin tedavi edilmeye başlamasının ardından, deney ısrarla 25 yıl daha sürdürülmüştür. 1997 yılında ABD Başkanı Clinton, bu utanç yüzünden özür dilemiştir.

Bugün AIDS’e karşı nasıl bir tutum sergileniyorsa, frengi’nin tedavisinin bulunmadığı dönemlerde de aynı tutum frengi’ye karşı gösteriliyordu. İnsanların hayatını olumsuz yönde etkileyip, toplum dışlanmalarına neden oluyordu.

Frengi’nin o dönem nasıl tehlikeli bir hastalık olduğunu anlamak için, ünlü Japon yönetmen Akira Krusawa’nın The quiet duel filmini izlemeniz yeterli olacaktır.

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }