Ramazan 2021

Tarihin akışını değiştiren hastalıklar: Hemofili

Abone Ol

Dünya tarihinde 63 yıllık saltanatıyla en uzun süre kraliçelik yapan kadınlardan biri olan Birleşik Krallık Kraliçesi Victoria, Bolşevik partinin iktidara gelmesinden ve Romanov Hanedanlığının katledilmesinden sorumlu olmuştur. İspanya’da General Franco’nun iktidara gelmesinde tartışmalı olsa da etkisi vardır. Hatta Almanya’da Nazilerin yükselmesinde de payı vardır. Üstelik Kraliçe Victoria bütün bunları politikaları veya ordularıyla değil genleriyle yapmıştır.

Bir Hemofili taşıyıcısı olan Victoria çocuklarına ve torunlarına bu hastalığı yaymış ve Dünya çapında tarihin akışını değiştirecek olayların yaşanmasına sebebiyet vermişti.

Hemofili kanın pıhtılaşmasını engelleyen bir hastalık olarak bilinmektedir. Bu bozukluk kanın sıvı kısmı plazmada bulunan ve kanın pıhtılaşmasını sağlayan bir protein eksikliği nedeniyle meydana gelmekte ve normal insanlarda 5-15 dakika içerisinde pıhtılaşan kanın Hemofilili kişilerde saatlerce hatta günlerce pıhtılaşmamasına ve yaraların kapanmamasına sebep olmaktadır. Günümüzde bu hastalığın tedavisi kontrollü bir şekilde yapılmaktadır.

Hemofili taşıyıcısı olan Kraliçe Victoria'nın torunu Alix de taşıyıcıydı ve 1894 yılında Rusya’nın hakimi Romanov Hanedanı Çar 2. Nikolay’la evlendi. Kraliçe Victoria’nın hemofili taşıyıcısı olduğu biliniyordu ve o dönem kimse bunu ciddiye almadı. Çar’ın Alix’den 1904 yılında Aleksey adını verdikleri bir oğulları oldu. Alix çok geçmeden oğlunun göbeğinden aşırı kan geldiğini görerek kalıtım yoluyla Hemofilinin oğluna geçmiş olduğunu farketti.

Romanov Hanedanlığının tek varisi Aleksey büyüdü ve hastalığı buna müsaade etmese de ülke yönetecek yaşlarına erişti. O dönemlerde Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun varisi Arşidük Ferdinand ve karısı Sophia Saraybosnada bir suikaste uğrayarak öldürüldü. Yaşanan bu gelişme Birinci Dünya Savaşı’nın başlangıcının yanı sıra Romanov Hanedanlığının yıkılışının ilk işareti oldu.

Hanedanlığın halen başında olan hemofili hastası Aleksey’in babası Çar Nikolay, Avusturya’nın bu aldığı darbeyi fırsat bilerek kendisine yapılan uyarıları dikkate almayıp Avusturya’ya karşı savaş açtı. Savaşın ilk yıllarında Rusya 4 milyon insanı kaybetti. Nikolay başkomutanlık görevi sebebiyle Petersburg’dan uzakta olduğu için ülkenin idaresi hemofili hastası olan oğlu Aleksey’e kaldı

Ancak hastalığı nedeniyle yönetimde başarılı olamayan Aleksey liyakatsiz insanlardan yardım aldı ve böylelikle ülke yönetiminde büyük sorunlar ve ayaklanmalar baş gösterdi. Savaş halinde olan bir ülke iç siyasetinde ciddi sorunlar yaşıyor ve tansiyon giderek yükseliyordu. Anarşinin başlamasının da etkisiyle halka ekmek, toprak ve barış vaad eden Bolşevik parti darbe yaparak iktidarı ele geçirdi. Sonrasında Romanov hanedanlığına mensup aile bireyleri hatta aile hekimi ve hizmetçiler de dahil hapis tutuldukları evde kurşuna dizilerek öldürüldü.

İngiltere Kraliçesi Victoria’nın 9. Çocuğu Beatrice’nin kızı Victoria Ena, İspanya Kralı 13. Alfonso ile evlendi ve hemofili taşıyıcısıydı. Ena ile 13. Alfonso’nun çocuklarının sağlıksız olması İspanya’da İngiliz karşıtlığına neden oldu. Birinci dünya savaşında yaşanan bozgunlar nedeniyle de monarşi iyice güç kaybetti ve 1923’te General Rivera darbe yaparak yönetime el koydu. 1930 yılında kraliyet ailesi İspanya’dan ayrıldı.

Yine Kraliçe Victoria’nın sekizinci çocuğu Leopold da hemofiliydi ve daha sonra Alman İmparatorluğunda General olan oğlu Charles Edward Leopold, Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Almanya’nın dağılmasıyla birlikte düklük ve generallikten feragat etti. Nazilere katılan Leopold’u 1936’da Hitler Anglo-Alman Derneği başkanı olarak İngiltere’ye yolladı.

Yine Kraliçe Victoria’nın sekizinci çocuğu Leopold da hemofiliydi ve daha sonra Alman İmparatorluğunda General olan oğlu Charles Edward Leopold, Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Almanya’nın dağılmasıyla birlikte düklük ve generallikten feragat etti. Nazilere katılan Leopold’u 1936’da Hitler Anglo-Alman Derneği başkanı olarak İngiltere’ye yolladı.

Netice itibariyle Hemofili Rusya’da 400 yıllık Romanov Hanedanlığı’nın yıkılmasına, İspanya Krallı’ğının yıkılmasına ve son olarak Hitler’in 2. Dünya Savaşı’nı kabetmesine neden olan etkenler arasında yer alarak dünya tarihinin seyrini değiştirmiştir.

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }