Ramazan 2021

Tarihin akışını değiştiren hastalıklar: Porfiri

Abone Ol

Porfiri Yunanca mor anlamına gelen porphuros kelimesinden gelmektedir. Bu ismi almasının sebebi hastalığa yakalanan kişilerin idrar ve dışkılarının mor renkte olmasıdır. Bulaşıcı değil kalıtsal bir hastalıktır.

Günümüzde hastalığın tedavisi bulunmaktadır. Hastalığın belirtileri arasında en dikkat çekici olanı porfiri hastalarının kan içme isteği duyması hatta ilerleyen evrelerde buna bağımlılık hissetmeleri olarak bilinir. Diş etlerinde çekilme, dişlerin sivrileşmesi, Güneşe karşı 3. Dereceden yanıkların oluşmasına sebep olacak aşırı duyarlılık. Ani başlayan şiddetli karın ağrısı, bulantı, kusma, kabızlık, nadir olarak ishal. Psikiyatrik belirtileri de bulunan hastalığın sebebi… Kana kırmızı rengini veren hemoglobin pigmentinin vücut tarafından doğru şekilde üretilememesidir.

1542 ve 1587 yılları arasında yaşayan İskoçya Kraliçesi 1. Mary'nin gizemli bir rahatsızlığı vardı.. 24 yaşındayken yazdığı bir mektupta sıklıkla şiddetli ağrılar çektiğini ağrıların başına ve midesine yayılıp iştahının kesildiğini sürekli kustuğunu anlatarak aslında bu gizemli hastalığın belirtilerini aktarıyordu. Kraliçe Marry ne zehirlenmiş ne de histerikti. O ve onun soyundan gelen birçok kişi dünya tarihini değiştirecek kalıtsal bir hastalığa sahipti.

15 yaşında Fransa kralıyla evlenen Mary kocasının ölümünden sonra Lord Darnly olarak bilinen Henry Stuart’la evlendi. Bu kocasının da ölmesiyle üçüncü bir evlilik yaptı ama rahatsızlığından dolayı İskoç soyluları tarafından tahttan feragat etmeye zorlandı. Baskılara dayanamayan kraliçe Mary kuzeni olan İngiltere kraliçesinin yanına sığındı. Ama burada İngiltere kraliçesine yönelik bir komplo içerisinde yer aldığı için idam edilerek öldürüldü.

Sonrasında İngiltere Kraliçesi 1. Elizabeth ölünce Kraliçe Mary’nin oğlu İngiltere tahtına oturdu. Ama Kraliçe Mary nin oğlu Kral 1. James annesiyle aynı belirtileri gösteren hastalıktan muzdaripti. Neredeyse hiç uyumuyor aniden kusuyor kusmanın şiddetiyle yüzünde yaralar oluşuyordu. Kral James in hastalığındaki annesinde görülmeyen ve dikkat çekici olan ayrıntı idrarının mor olmasıydı İskoçya kraliçesi Mary oğlu İngiltere kralı James ve onların soyundan gelen birçok kişinin bu gizemli hastalığının ismi çok yüksek bir ihtimalle Porfiriydi.

Son olarak Prens William’ın da erken yaşta profiriden ölmesinin ardından ülkede kendi ailesinden gelen bir varis kalmadığından İngiltere tahtı Alman Hannover Hanedanlığı’na geçti. Hannover Hanedanından gelen ilk İngiltere kralı 1. George’un doğru dürüst İngilizcesi bile yoktu.

1. Ve 2. George’un sağlıklı olduğu belirtilirken 3. George’un porfiri olduğu ve sağlık durumu nedeniyle 1776’da Amerika Birleşik Devletleri’nin bağımsızlığını kazanmasına neden olduğu belirtilmektedir. Kral George’un deliliği İrlanda ile İngiltere arasındaki 250 yıllık sorunun fitilini ateşlediği de tarih kitaplarında yer almaktadır. 1968 yılında yapılan araştırmada 3. George’un deli olmadığı kötü genlerinin kurbanı olduğu ortaya çıkarılmıştır.

Netice itibariyle Porfiri, İngiltere kraliyet ailesinin üstüne lanet gibi çökmüş, bir nebze de olsa ABD’nin bağımsızığının önünün açılmasına neden olmuş, halen daha süren İrlan-İngiltere sorunun fitilini ateşlemiş ve daha nice birçok tarihi olaya neden olmuştur.

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }