Ramazan 2021

Tokat'ın neyi meşhur? Tokat denince akla gelenler...

Abone Ol

Tokat adının kaynağı hakkında çeşitli rivayetler ortaya atılmıştır. Bir rivayette adını Togayıt Türklerinden aldığı söylenirken bir diğer rivayette Tokat Kalesi’ni inşa ettiği belirtilen Amalika Kavminin komutanı Dok-Ad’dan aldığı söylenmektedir.

Kuzeyinde Samsun ve Ordu, güneyinde Sivas ve Yozgat, batısında Amasya yer almaktadır.

Osmanlı döneminde yaşanan Patrona Halil İsyanı’ndan sonra Tellaklık mesleğini eline alan Tokatlılar o günden beri bu işi kimselere bırakmamıştır.

‘’Tuna Nehri akamam diyor, etrafımı yıkmam diyor, şanı büyük Osman Paşa Plevne’den çıkmam diyor’’ sözleriyle hafızalara kazınan Gazi Osman Paşa, Tokat’ın gururudur.

Çanakkale Cephesi’ne vatanını savunmak için giden 15 yaşındaki çocuklar için yazılan ‘Hey Onbeşli onbeşli, Tokat yolları taşlı, onbeşliler gidiyor kızların gözü yaşlı’ türküsü de Tokat’ın şeref madalyası niteliğindedir.

Türkiye’nin ilk meyve suyu fabrikası Dimes tarafından Tokat’ta kurulmuştur.

Cahit Külebi, Erhan Afyoncu, Seda Sayan, Kıvırcık Ali, Murat Cemcir, Killa Hakan ve Burhan Altıntop karakteriyle hafızalara kazınan Engin Günaydın da aslen Tokatlıdır…

Ballıca Mağarası, Kaz gölü, Sulusaray Kaplıcaları, Zinav Gölü, Almus Baraj gölü gibi doğal güzelliklere sahiptir. Antik uygarlıklar, Roma, Bizans, beylikler ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda tarihi eserlere sahiptir.

1071 Malazgirt Zaferinden sonra Danişmend Gazi tarafından yaptırılan Anadolu'nun ilk Türk Camisi Garipler Camii ve Anadolu’da yapılan ilk medrese ünvanına sahiptir aynı zamanda Yağbasan Medresesi de Tokat’tadır.

Tokat kebabı, bat, düğü pilavı, asma yaprağı, zile pekmezi ve keşkek gibi lezzetlere sahiptir.

Tokatlının baharatla tanışmasının ardından ortaya çıkan ve 9 asırdır kahvaltılıkların bir parçası olan Çemen’iyle de meşhurdur.

Tüm dünyada Drakula olarak tanımlanan Kazıklı Voyvoda, Tokat Kalesi’nde tutsak tutulmuştur.

Roma İmpatratoru Julias Sezar’ın dünyaca ünlü ‘veni, vidi, vici’ yani ‘geldim, gördüm, yendim’ sözü Tokat’ta bulunan Zile Kalesi’nde söylemişti.

Dünyanın ilk ‘dikey milli su değirmeni’ yine bu kentte inşa edilmiştir.

Aynı zamanda Evliya Çelebi ve Mevlana’nın övgülerine mahzar olmuş bir kenttir Tokat...

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }