Ramazan 2021

Yozgat denince akla gelenler! Yozgat'ın neyi meşhur...

Abone Ol

Kuzeyinde Çorum, Amasya, Tokat, doğusunda Sivas, güneyinde Kayseri ve Nevşehir, doğusunda Kırşehir ve Kırıkkale yer almaktadır.

Mustafa Kemal Paşa’nın ABD basınına yaptığı açıklamalarda yeni başkentin Yozgat olabileceğini belirtmişti. Ama kısa bir süre sonra Ankara başkent ilan edilmiş ve Yozgat’ın kaderini değiştirecek olan tarihi fırsat bir anda yok olup gitmişti.

Matamatiksel olarak Türkiye’nin tam orta noktası Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesine denk gelmektedir ve bu nedenden dolayı Türkiye’nin merkezi ünvanına sahiptir.

Osmanlı Tarihi’nde yer alan en büyük isyanlardan biri olan Celali İsyanları’na adını veren Bozoklu Celal, ilk fitili Yozgat ve çevresinde ateşlemiştir…

Türkiye’den Avusturya’ya göç edenlerin büyük bir kısmı aslen Yozgatlıdır ve Avusturyalı elçiler Yozgat’ı merak edip sık sık ziyaret etmektedir.

Annesinin vatana kurban olsun diye başına kına yakıp Çanakkale’ye yolladığı Kınalı Hasan da Yozgatlıdır.

‘Bu işin altında bir Çapanoğlu var’ deyişindeki Çapanoğulları Yozgat’ın kentleşmesini sağlayan bir ailedir ve haklarında çeşitli rivayetler yıllarca anlatılır, durulur.

Ermeni çetelere karşı İttihat Terraki Hükümeti’nin tehcir talimatını uygulayan Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesi Kaymakamı Kemal Bey, savaş suçlusu ilan edilerek idam edilmiş ve son olarak meclis kararıyla ‘Milli şehit’ ilan edilmiştir.

Testi kebabıyla tanınan Yozgat, Tandır kebabı, Arabaşı, Parmak çörek, Gınnıç, Yarma aşı gibi lezzetlerle de tanınmaktadır.

Yozgat Saat Kulesi, Roma Hamamı, Alişar Höyüğü, Çapanoğlu Camii, Behramşah Kalesi gibi önemli tarihi eserlere sahiptir.

Neco, Ekmeleddin İhsanoğlu, Ahmet Hakan, Hayko Çepkin, Bekir Bozdağ, Cemil Çicek ve Altan Erkekli gibi çok sayıda ünlü ismin memleketidir aynı zamanda…

Türkiye’nin ilk milli parkı ünvanına sahip olan Yozgat Çamlığı Milli Parkı da kentin en önemli noktalarındandır.

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }