Fransa Dışişleri Bakanlığı, Taliban yönetiminin Afganistan'da hakim olmasının birinci yılına ilişkin açıklama yayınladı.

Taliban yönetiminin son bir yılda Afgan kadınlar ve kızlara yönelik aldığı seyahat ve eğitim alanındaki kararlara atıfta bulunulan açıklamada, Fransa'nın, özellikle Afgan kadın ve kızlara yönelik ciddi ve sürekli insan hakları ihlallerinin çoğalmasını şiddetle kınadığı aktarıldı.

Fransa'nın, Taliban'a bu kararlardan geri dönme çağrısı yaptığı belirtilen açıklamada, bu kararların Afgan toplumunun yarısını kamusal alandan dışladığına ve ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınma perspektiflerini tehlikeye attığına işaret edildi.

Açıklamada, ülkedeki insan hakları ihlallerinin devamlı artmakta olduğu ve insani durumunun kötüleştiği kaydedildi.

Taahhütlerine rağmen Taliban'ın son bir yıldaki karalarının, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 2593 sayılı kararında belirtilen uluslararası toplumun beklentilerine uymadığını gösterdiği ifade edilen açıklamada, terör örgütü El-Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'nin Kabil'deki varlığının bunun göstergelerinden olduğuna değinildi.

Fransa'nın son bir yılda Afganistan halkına 120 milyon avrodan fazla insani yardım ulaştırdığı bildirilen açıklamada, "(Fransa), Avrupalı ve uluslararası ortaklarıyla birlikte barış içinde, egemen ve tüm vatandaşlarının hak ve özgürlüklerine saygı duyan bir Afganistan'dan yana seferber olmaya devam edecek." ifadesi kullanıldı.