FSC temelde sivil toplum kuruluşu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kuruluştan alınan sertifika ise FSC belgesi olarak bilinmektedir. Özellikle son yıllarda adına daha sık duyduğumuz FSC ile ilgili FSC nedir? FSC belgesi nedir? Veya FSC belgesi nasıl alınır? Gibi sorular sıkça araştırılmaktadır.

FSC açılımı da bu konu ile alakalı sıkça araştırılan konular arasında yer almaktadır. FSC aslında Forest Stewardship Council baş harflerinin kısaltılmasıdır. Türkçede Orman Yönetim Konseyi olarak bilinmekte olan bir uluslararası kuruluştur.

FSC Belgesi Nedir?

FSC 1993 yılı itibariyle kurulmuş olan orman yönetim konseyi aracılığıyla dünyada yürütülmekte olan önemli bir organizasyondur. Orman ürünlerinin etiketlenmesi, orman yönetimi ile alakalı standartların belirlenmesi ve bu standartların belgelendirilmesi işlevine sahip olan ancak tüm bu alanlarda herhangi bir kâr amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşu olmaktadır.

FSC belgesi denetimler sonrasında orman ürünleri ile alakalı üretim veya satış yapan firmaların üretmiş oldukları ürünler orman yönetim konseyi tarafından belirlenmiş olan standartlara uygun olduğunda firmalara verilen belgedir.

Dünya çapında yürütülmekte olan bu organizasyon ile doğayı ve yeşili korumak temel amaçtır. Almanya’nın Bonn şehri merkezli olan bu kuruluş tarafından yapılan denetimler sonrasında FSC belgelendirme ile firmaların güvenirliği arttırılmaktadır.

FSC belgelendirme orman ürünleri üretmekte olan firmaların üretmiş oldukları bu ürünlerin orman yönetim konseyi tarafından belirlenmiş olan şartları sağlaması halinde bu şartları sağladığına dair resmi ispat eden özel bir belge türü olmaktadır.

Bu belge sayesinde orman ürünlerinin sağlıklı şekilde üretilip üretilmediği tespit edilmekte olup bu belgeye sahip olmayan firmaların üretmiş oldukları ürünler aslında sağlıklı bir şekilde üretim yapmamaktadır.

FSC Belgesi Nasıl Alınır?

FSC belgesi nasıl alınır? Sorusu özellikle orman ürünleri üretimi yapan firmalar tarafından sıkça merak edilmekte olup aynı zamanda orman ürünleri üretmek amacıyla firma kurmak isteyen kişiler tarafından da sıkça araştırılmaktadır.

Bu belgeye ulaşmak diğer tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye içerisinde de oldukça kolay olmaktadır. Firmaların veya işletmelerin belirlenmiş olan bazı kriterlere sağlamaları halinde bu belgeyi alması mümkündür. Ancak denetimde oradan firmaları üzerinden yapılmadığından belgeler doğrudan orman ürünleri üretmekte olan veya satışını yapmakta olan işletmelere yönelik hazırlanmaktadır.

Belirlenen bazı standartlar ile işletmelere birtakım yetkiler verilmekte olup işletmelerin sahip oldukları FSC belgesini her ay düzenli olarak internet üzerinden yayınlanması gereklidir.

FSC Belgesi’nin Amacı Nedir?

FSC Belgesi’nin amacı aslında kereste veya ormanda bulunan ürünlerden ürün üretimi yapan veya üretilmiş olan ürünlerin satışını yapan firmaların ormanın verimliliğine, ekolojik süreçlere veya biyolojik çeşitliliğe üretim aşamasında herhangi bir şekilde zarar vermediğini kanıtlamaktadır.

Ormanlara yönelik yapılan tüm müdahalelerin kâr amacıyla yapılması halinde mutlaka ekosistemi ve toplumun dengesini bozmayacak şekilde yapılmış olması gerektiğinden bu belgeye sahip olan işletmelerin bu şartı sağladığı kanıtlamaktadır.

FSC Belgesi Olan Firmalar

FSC sertifika çeşitleri arasında yer alan FSC-COC belgesi orman yönetim konseyi koruma zinciri belgesi olarak adlandırılmaktadır.

Bu belgeyle ağaç kesimi ve ormanlardan çıkması sürecini iyi yönetmiş olan firmaların kontrolsüz kesimlerden çıkan ürünler üreten firmalardan ayrılmasını sağlamaktadır. FSC belgesi olan firmalar FSC logosuna sahip olmaktadır.

Uygulandığı görsel ifadesi veya ürün ya da ham madde üzerinde yer alan FSC logosu ve kayıt numarası firmanın bu sertifikaya sahip olduğu anlamına gelmektedir.

Fsc Belgesini Kimler Alabilir?

FSC belgesini kimler alabilir? sorusu son dönemlerde merak edilen konular arasında yerini almaktadır. Ülkemizde bulunan 81 il içerisinde orman ürünleri üreten birçok firma ve işletme bulunmaktadır.

Tüm orman ürünü üreten firmaların mutlaka FSC Belgesi bulunması gerekmektedir. Resmi bir belge olan FSC Belgesi ile işletmeler daha güvenli şekilde orman ürünleri üretimini gerçekleştirebilir.

Orman ürünleri üreten tüm firmalar bu belgeye sahip olabilir. Belgeye sahip olmak için birçok farklı merkezlere başvuru yapılabilir aynı zamanda merkezlerin kaliteli ve garanti şekilde hizmet verdiğinden emin olunması gerekmektedir sahte belge ile karşı karşıya kalmamak için kurumsal kimlik sahibi olan kuruluşların tercih edilmesi gerekmektedir.

Fsc Belgesinin Avantajları Nelerdir?

FSC Belgesinin avantajları içerisinde firmalara sağlamış olduğu birçok çeşitli fayda yer almaktadır. Bu belgeye sahip olan işletmeler orman ürünlerine sağlıklı bir şekilde ürettiklerini kanıtlamakta olup aynı zamanda bu belgeye sahip olan ürünleri pazarda daha hızlı bir şekilde satma imkanına sahip olmaktadırlar.

Özellikle kişilerin orman ürünleri satın alırken özellikle dikkat ettikleri bu belge ile kişilerin kaliteli orman ürünleri üretmesini ancak bu ürünleri yüksek kâr amacı ile satması mümkün değildir.

Aynı zamanda bu belgeye sahip olan işletmeler sektörde önemli konumlara sahip olduğundan aynı zamanda bu konularda uzun süre kalabilmesini de mümkün hale getirmektedir. FSC Belgesi Bulunan firmalar müşteri kitlesi bakımından daha geniş ve düzenli bir müşteri kitlesine sahip olmaktadırlar.

Bu kapsamda hem yurtiçi hem de yurtdışı üzerinden tavsiye edilen ürünler satmakta olup aynı zamanda firmaların kurumsal bir kimlik kazanması için de önemli bir etkisi bulunmaktadır.

FSC Belgesi Fiyatları

FSC Belgesi fiyatları belgelendirme yapılacak işletmenin standartları yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyulan bu belgenin firmadaki değişiklikler, güvenliğin sağlanabilmesi için ihtiyaç olarak kabul edilen yönetimsel aynı zamanda belge ağlarının oluşturduğu ücretleri kapsamaktadır.

hektar başına yaklaşık olarak 0,016 $ile 0,20 $arasında hesaplanmakta olup bu fiyatlar tropikal ormanlar için ise hektar başına 0,3 $ ile 1 $ arasında ücretlendirilmektedir.