Garam masala, genellikle kişniş tohumu, kimyon, tane karabiber, kakule, kişniş, karanfil, tarçın gibi baharat tohumlarından oluşan bir karışım. Garam masalanın içindekiler değişiklik gösterebilir. Bazı karışımlarda çörek otu ve toz zencefil de eklenebilir. Ancak hepsinin temeli neredeyse aynıdır.

Hindistan’ın dışında; Pakistan, Nepal, Bangladeş ve Sri lanka mutfaklarında da kendisine sağlam bir yer edinmiştir.

İçerisinde oldukça farklı baharat tohumları bulundurduğu için vücut ısısını arttırıcı ve metabolizmayı hızlandırıcı bir etkisi olduğu da söylenir.

Garam Masala Baharatı Nerede Kullanılır?

Garam masala baharatı kırmızı ve beyaz ete çok yakışır. Özellikle de tavuk ve hindi eti ile birlikteliği müthiştir. Bu baharatı dilerseniz etin marinasyon aşamalarında, dilerseniz de pişirme aşamalarında kullanabilirsiniz. Fırında pişirmek istediğiniz sebzelerin üstüne gezdirebilirsiniz.

GARAM MASALA VE KÖRİ BAHARATI FARKI

Her ikisi de farklı baharatların bir kombinasyonu olan normal sarı köri tozu ve Garam Masala arasındaki farkın ne olduğunu merak ediyor olabilirsiniz.

Bu iki baharat karışımı arasındaki temel farklardan biri, köri tozunun daha lezzetli olması ve genellikle zerdeçalı temel alması, dolayısıyla tipik altın sarımsı rengi olmasıdır.

Garam masala ise, tarçın, hindistan cevizi, kakule, karanfil ve kuru biber ilavesinin bir sonucu olarak, tipik sarı köri tozuna kıyasla renk olarak daha derin, tat ve baharat bakımından daha tatlıdır.

GARAM MASALA TARİFİ

1 çay kaşığı keten tohumu

1 çay kaşığı kişniş tohumu

1 adet kakule

1 adet defne yaprağı

1 çay kaşığı kimyon tohumu

1 çay kaşığı tane karabiber

1 adet karanfil

1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

1 adet küçük boy kurutulmuş chili biberi

1,5 çay kaşığı zerdeçal

1 çay kaşığı pul biber

GARAM MASALA HAZIRLANIŞI:

Kalın tabanlı minik bir tavanın içerisine tane karabiber, kimyon tohumu,keten tohumu, karanfil ve kişniş tohumunu alın. Çok kısık ateşte kokuları çıkana kadar hafifçe ısıya tabi tutun.

Ardından bir havanın içerisine aktarın. Kakulenin de tohumlarını çıkarıp içerisine ilave edin.

Zerdeçal, toz kırmızı biber, kurutulmuş chili biber ve pul biberi de ekleyerek dövmeye başlayın. Tüm baharatlar harmanlanıp toz hale gelene kadar bu işleme devam edin.

Daha sonra Garam Masalayı minik bir kavanozun içerisine aktarın.