Gazze'nin kuzey sınırı yakınında Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya destek için gerçekleştirilen gösteride bir araya gelen Filistinliler, İsrail'in Filistin topraklarındaki ihlalleri kınadı.

Çeşitli sloganlar atan göstericiler, "Kudüs bizimdir.", "Kudüs'e gidiyoruz. Milyonlarca şehit.", "Ey sevgili Kudüs." yazılı pankartlar açtı.

Hamas Siyasi Büro Üyes Suheyl el-Hindi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kudüs ve Mescid-i Aksa'daki kardeşlerimizin yanında olduğumuzu göstermek ve Yahudi yerleşimci siyonistlerin eylemlerini reddetmek için burada toplandık." dedi.

Aksa'da Yahudi yerleşimcilerin eylemlerini izlediklerini ve Filistin topraklarını savunmak için ellerinden gelen her türlü gayreti göstermeye hazır olduklarını dile getiren Hindi, Kudüs ve Aksa'nın "işgalcinin elinde patlayacak bir düzeye geldiğini" ifade etti.

İslami Cihad Hareketi yöneticilerinden Hadr Habib de İsrail'in Kudüs, Mescid-i Aksa ve Batı Şeria'daki suçlarını protesto ettiklerini söyledi.

Filistin direnişinin, işgal altındaki Filistin toprakları özgürleşene kadar devam edeceğini belirten Habib, uluslararası topluma bu zulüm kalkana kadar Filistin halkının yanında durma çağrısında bulundu.

İsrail polisinin eşlik ettiği binden fazla fanatik Yahudi yerleşimci, bu sabah, "Sukot (Çardaklar) Bayramı" bahanesiyle Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemişti.

Yahudi yerleşimciler dini bayramlarının olduğu dönemlerde Mescid-i Aksa'ya baskınlarını artıyor.

Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan barış antlaşmasına göre Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.

Ancak Yahudiler, 2003'ten bu yana İdarenin izni olmadan İsrail'in tek taraflı kararıyla polis eşliğinde kutsal mabede giriyor. Bu girişleri baskın olarak nitelendiren Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, Müslümanların egemenliğinin ihlal edildiğini vurguluyor.